Bijkomende celstraf van vijf jaar voor kluizenkraak in Antwerpse Boerentoren

Kristof D.R. (37) uit Schilde is ook in beroep schuldig bevonden aan de kluizenkraak bij de KBC-bank in de Antwerpse Boerentoren. Het hof van beroep vond dat er een eenheid van opzet was met feiten waarvoor hij eerder al tot veertig maanden cel werd veroordeeld. “Maar die straf is niet voldoende en daarom krijgt beklaagde bijkomend een celstraf van vijf jaar opgelegd”, klonk het.

jtp

Op 8 november 2013 bleken er veertien kluizen in de KBC-bank in de Boerentoren te zijn opengebroken. Negen andere kluizen vertoonden braakschade, maar raakten niet open. Voor 2,4 miljoen euro aan cash geld, juwelen, gouden munten en effecten werden buitgemaakt.

Kristof D.R., die zelf twee kluizen huurde in de Boerentoren, kwam al snel in het vizier van de speurders. Op beelden van de bewakingscamera’s was te zien hoe hij op 6 en 7 november met een aktetas de bank binnen ging en met een grote, gevulde zak weer buiten kwam.

Na zijn bezoek aan de kluizenzaal had Kristof D.R. voor 72.105 euro aan gouden munten verkocht aan de Goudbank. Via Jemmy P. had hij waardepapieren overgemaakt aan Ludo V.C. om ze te verzilveren.

Vijf jaar cel bovenop eerdere straf

Kristof D.R. had in eerste aanleg vijf jaar cel gekregen, Jemmy P. twee jaar cel en Ludo V.C. één jaar cel, maar die laatste ging niet in beroep. Het hof bevestigde woensdag de straf van Jemmy P. Kristof D.R. kreeg vijf jaar cel bovenop een eerdere gevangenisstraf voor de inbraak bij een advocaat, bij wie hij in maart 2013 ook al een kluis had opengebroken.

Het openbaar ministerie had de verbeurdverklaring van 2,4 miljoen euro gevorderd. Het hof verklaarde enkel een aantal luxegoederen en in beslag genomen geldbedragen van in totaal 32.356 euro verbeurd. Een bijkomende verbeurdverklaring bij equivalent van vermogensvoordelen die niet bij Kristof D.R. werden aangetroffen, vond het hof niet gepast.

De beklaagde moet immers ook nog 323.402 euro aan schadevergoedingen betalen en anders zou dit leiden tot een onredelijke bestraffing. In eerste aanleg hadden de burgerlijke partijen nog 830.000 euro gekregen, maar het hof vond niet alle schadeposten aangetoond.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio