© Photo News

Nooddefensie voor Rode Duivels tegen Cyprus en Rusland: nu ook Vermaelen out

Het wordt een nooddefensie tegen Rusland en Cyprus. De Rode Duivels moeten – naast Kompany en Vertonghen – nu ook Thomas Vermaelen missen voor de laatste twee EK-kwalificatie-interlands. De linkspoot deed dit weekend al niet mee met zijn Japanse club Vissel Kobe tegen Nagoya Grampus Eight (3-0-verlies) nadat hij vorige week een kuitletsel opliep. Nu Vermaelen wegvalt, stijgen de kansen op speelminuten voor Anderlecht-verdediger Elias Cobbaut. Hij is een linksvoetige verdediger.

Bob Faesen, Maarten Delvaux

De Rode Duivels zijn al zeker van het EK, maar tegen Rusland en Cyprus strijden ze nog voor groepswinst en een historische 30 op 30. Meer nog: in de eerste acht wedstrijden slikten de Belgen slechts één goal. Dat zijn onwaarschijnlijke statistieken.

Vraag is of dat zaterdag in Rusland zo blijft, want de verdediging is een zorgenkindje. Jan Vertonghen en Vincent Kompany (beiden hamstring) stonden gisteren niet op de nieuwe ploegfoto en ook de toestand van Thomas Ver­maelen is zorgwekkend. De speler van het Japanse Vissel Kobe meldde zich wel in Tubeke en liet er ook zijn kuit onderzoeken, maar van trainen was geen sprake. Volgens insiders haalt hij het duel tegen Rusland zeker niet, maar bondscoach Martinez houdt hem voorlopig aan boord. Dinsdag wacht ook Cyprus, al zou zelfs die wedstrijd halen weinig realistisch zijn.

Martinez heeft natuurlijk geen overvloed aan linksvoetige verdedigers. Alderweireld en Boyata worden als rechtsvoetigen in de basis verwacht – met Denayer en Dendoncker als alternatieven –, debutant Elias Cobbaut is de enige linkspoot. Wordt hij de derde man achteraan? Zijn speelkansen stijgen alleszins. “Als er anderen spelen, is dat altijd wat aanpassen”, aldus doelman Thibaut Courtois. “Iemand als Cobbaut ken ik bijvoorbeeld alleen van op tv en dus moet ik zijn stijl leren kennen. Het is goed dat we nu even samen trainen.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws