Eddy Smets kon voor dit bijzondere boek rekenen op de bijstand van een mooi team: redacteur Isabel Van den Wyngaert, historica Ellen Decraene en dochter Vera Smets. Op de foto ook Goedele Plovie van begeleidingstehuis voor kinderen Juno, waar de opbrengst van het boek naartoe gaat.

Eddy Smets kon voor dit bijzondere boek rekenen op de bijstand van een mooi team: redacteur Isabel Van den Wyngaert, historica Ellen Decraene en dochter Vera Smets. Op de foto ook Goedele Plovie van begeleidingstehuis voor kinderen Juno, waar de opbrengst van het boek naartoe gaat. © Jan Auman

Eddy (85) schrijft jeugdtrauma als kind van collaborateur van zich af in boek

Omdat zijn kleinkinderen maar bleven vragen naar wat bompa precies heeft meegemaakt als 10-jarige tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft Eddy Smets (85) zijn horrorverhaal eindelijk neergeschreven. Het resultaat is te lezen in het boek Kindvluchtelingen, wrakhout van de oorlog. “Mijn eenzame zwerftocht langs Duitse en Vlaamse weeshuizen, werk in de mijnen en dat abrupte afscheid van mijn moeder waren verschrikkelijk. Ik vraag niet zozeer begrip voor kinderen van collaborateurs, maar solidariteit met de kinderen die vandaag – verstoten door de oorlog in hun land – door Europa zwerven.”

Jan Auman


MEER OVER Tweede WereldoorlogDOEN!