© MARC HERREMANS

Woensdag weinig trams en bussen door staking: ACOD klaagt malaise bij De Lijn aan

Mensen die met tram of bus naar school of hun werk willen, moeten woensdag rekening houden met flinke vertragingen en openbaar vervoer dat niet komt opdagen. De socialistische overheidsvakbond ACOD zegt dat een staking niet meer te vermijden is nadat een overleg met De Lijn dinsdag op niets is uitgedraaid.

Patrick Van de Perre

De stakingsaanzegging van de ACOD geldt voor heel Vlaanderen. Vooral in de stedelijke regio’s zullen wellicht veel trams en bussen niet rijden. In Antwerpen wordt geschat dat op één op drie van de chauffeurs niet zal uitrijden. Dit betekent dat de dienstregeling niet gevolgd zal worden tot en met de nacht van woensdag op donderdag.

De christelijke overheidsvakbond CCOD heeft haar leden opgeroepen om niet te staken en vreest dat de actie “koren op de molen is van hen die De Lijn wil afbouwen of privatiseren”. Het liberale ACLVB, beslist pas later vandaag of het mee staakt. Het ACLVB nam dinsdag wel deel aan een staking van het openbaar vervoer in Vlaams Brabant.

Gesprekken leiden tot niets

“Een staking in heel Vlaanderen is nu onvermijdelijk”, zegt federaal ACOD-secretaris Rita Coeck. Eerder die dag is een overleg tussen de directie van De Lijn en de vakbonden op niets uitgedraaid.

Volgens Rita Coeck ligt de mislukking van het overleg bij De Lijn. “Na de acties van de voorbije dagen hadden we gehoopt dat De Lijn met voorstellen over de brug zou komen. In plaats daarvan heeft men ons alles nog eens laten uitleggen. We hebben tevergeefs, nochtans heel pragmatische, oplossingen aangereikt. Voorstellen die De Lijn geen geld zouden kosten. Maar dat heeft tot niets geleid.”

De Lijn betreurt de acties van dinsdag en woensdag en wijst op het ontwerpakkoord van vorige week. Daarin komt de openbaar vervoersmaatschappij naar eigen zeggen tegemoet aan de eisen van de stakers. Maar dat akkoord werd afgewezen door de vakbonden.

Personeelstekort en werkdruk

Met de stakingsactie wil de ACOD protesteren tegen een aantal aanhoudende problemen. Onder meer het personeelstekort op een aantal afdelingen en de daarbij behorende werkdruk. Maar ook een slecht werkende personeelsadministratie, onregelmatige werkroosters en een gebrek aan waardering en respect van de directie voor het personeel worden op de korrel genomen.

www.delijn.be