© Victoriano Moreno

ACOD roept op tot staking bij De Lijn: woensdag weinig of geen bussen in Vlaanderen

De vakbondsacties bij De Lijn in Vlaams-Brabant breiden uit. Woensdag zullen in gans Vlaanderen weinig of geen bussen rijden. Tot de actie is opgeroepen door vakbond ACOD, waarbij de meeste chauffeurs aangesloten zijn.

tg

Bij De Lijn in Vlaams-Brabant wordt al vier dagen actiegevoerd. Donderdagavond verspreidde de vervoersmaatschappij een bericht dat er een akkoord was over de werkplanning van de chauffeurs, de vakantieregeling, aanwervingen en de planning van de controleurs. Vandaag, vrijdag, zou iedereen weer normaal aan het werk gaan.

Het bericht werkte als een rode lap op een stier, want onmiddellijk verspreidden de vakbonden een persbericht: “Omstreeks 18 uur hebben zij (de directie) in volle woede de vergaderzaal verlaten zonder dat er een akkoord is afgesloten. Men probeert verwarring te zaaien. Laat jullie niet vangen”, klonk het.

“Blijkbaar spreken we een andere taal. De directie heeft een totaal andere kijk op de misnoegdheid van het personeel. De minieme voorstellen die ons gedaan werden om de problematische situaties op te lossen binnen De Lijn hebben bij ons en onze achterban geen weerklank gevonden”, stelt Marcel Conters van ACOD-TBM. “De directie krijgt van ons een onvoldoende over de hele lijn.”

Kwaad bloed

Om maar te zeggen dat de sfeer serieus verziekt is tussen De Lijn en haar personeel in Vlaams-Brabant. “Wij blijven actie voeren. Iedereen staat vrij om zaterdag, zondag en maandag te staken. De stakingsvergoedingen blijven van kracht”, zegt Marcel Conters nog.

Het communiqué van de directie van donderdagavond dat er een akkoord was en iedereen weer aan het werk zou gaan, heeft kwaad bloed gezet bij de bonden. “Wij blijven onze acties aanhouden en laten iedereen de keuze om zaterdag, zondag en de feestdag van maandag 11 november thuis te blijven. De stakersvergoedingen blijven van kracht”, zegt Conters.

Ook in Antwerpen gemor

Volgens ACOD springen andere entiteiten van De Lijn op de kar van Vlaams-Brabant. “Zij hebben immers met dezelfde problemen te maken. Wij hebben besloten om op woensdag 13 november heel Vlaanderen plat te leggen met een staking tegen het management van De Lijn wegens het slechte personeelsbeleid en het gebrek aan waardering voor het personeel.”

En het blijft niet tot Vlaams-Brabant beperkt. Ook in Antwerpen is er gemor.

Staking in heel Vlaanderen

Daarom roept ACOD, de grootste vakbond bij de buschauffeurs, op om woensdag 13 november in gans Vlaanderen het werk neer te leggen. “Tegen het management van De Lijn en het huidige heersende slechte personeelsbeleid. Maar ook tegen het gebrek aan waardering voor het personeel”, zegt Conters nog.

Of de staking nog kan opgeheven worden, is niet duidelijk. “Het initiatief zal dan alleszins van de ‘arrogante’ directie moeten komen. Zij zullen toegevingen moeten doen.”