Antwerp dient leider Club Brugge eerste nederlaag toe, Bölöni kan weer ademen

De sleutel voor Antwerp blijkbaar: niet op vóórsprong komen, maar op áchterstand. Na een bijzonder tumultueuze match, waarin de fans het ook bont maakten, knokte de Great Old zich terug in de match na de 0-1 van Schrijvers. Het ging erop en erover, en klopte Club Brugge voor de eerste keer sinds de terugkeer naar eerste klasse. Het was meteen ook de eerste nederlaag voor de competitieleider dit seizoen. Het vel van Laszlo Bölöni lijkt zo gered.

David Van den Broeck

Erop of eronder, do or die. Wat stond er veel spanning op deze match, voor Laszlo Bölöni, maar eigenlijk voor heel Antwerp. Los van het sportieve was de sleutelvraag: hoe zouden de fans met die spanning omgaan? We komen er helaas later op terug.

Eerst over het voetbal, dat we voor rust veel te weinig te zien kregen – noch van Antwerp noch van Club Brugge, toch de gedoodverfde kampioen. Indrukwekkender was het wedstrijdblad, waarop Philippe Clement twee topelftallen had gezet: een sterke basiself, en dan nog eens een volledige reserveploeg, die gerust ook op de Bosuil zou kunnen winnen. Onder anderen Diatta en Dennis zaten op de bank. Van penaltyschlemiel Diagne uiteraard geen spoor.

Keuze voor Miyoshi

Bölöni had behalve Rodrigies verrassend gekozen voor Miyoshi. De Japanse spelmaker hield Refaelov én Mirallas op de bank: faut le faire. Hij begon wel gretig en nam het spel in handen. Hij en vooral de prima tackelende De Laet – alweer linksachter – kregen de handen van de fans op elkaar. Ritchie, Ritchie, Ritchie, galmde door het stadion. Er was ook nog een Zidanneke van Lamkel Zé, maar voor de rest viel er langs de kant van de thuisploeg weinig te beleven. Op een individuele actie en schot van Schrijvers na lieten ook de bezoekers weinig zien, maar na 25 minuten was daar plots opnieuw Schrijvers. Hij tikte een voorzet vanaf rechts van Tau via de grond over Bolat, die zo erg lullig geklopt werd. En toen… was het kot te klein.

Voorzitter Paul Gheysens had vooraf in onze krant nog opgeroepen om de pyro en de bekertjes bier eindelijk achterwege te laten, en – zonder té naïef te zijn natuurlijk – hij had er wel vertrouwen in dat de fans naar hem zouden luisteren. Niks, nada, noppes. De 0-1 stond nog niet op het bord of het eerste Bengaals vuur werd aangestoken, langsheen heel Tribune 2 – duidelijk een gecoördineerde actie.

Bekertjes bier

Antwerp kwam nadien wel eindelijk een beetje uit zijn schulp. Op het half uur dan toch eens gevaar voor de neus van Mignolet. Miyoshi stormde richting doel en krulde met zijn goeie linker naast. Wat later zwiepte de Japanner een bal knap voor doel, waar Mbokani het in één tijd probeerde, maar naast knalde. Nóg eens Miyoshi trapte laag naast. En toen… was het kot weer te klein. Na een – weliswaar ingebeelde – fout van De Laet aan de zijlijn kreeg de grensrechter een heleboel verwensingen naar zijn hoofd en helaas ook bekertjes bier. Bram Van Driessche twijfelde niet, legde de wedstrijd stil en stapte naar binnen. Een dikke vijf minuten later kwam hij (en de rest) onder een striemend fluitconcert weer naar buiten en begonnen we er weer aan. Al herhaalde de omroeper een keer of vijf dat de match gestaakt zou worden als het nog eens zou gebeuren. “En voor de duidelijkheid: gestaakt, dat betekent einde wedstrijd.” Dank voor de info.

Lamkel Zé trapte nog eens naast en dan was het (met de nodige vertraging) rust. Tijd om te bezinnen, voor iedereen. Het deed deugd, dat was duidelijk te merken. Enfin, toch voor Antwerp. Dezelfde elf trokken meteen ten aanval en na een lang uitgesponnen aanval rond de zestien meter kon Mbokani zich doorzetten ín die zestien. Kossounou legde hem neer en Van Driessche wees kordaat en terecht naar de stip, ondanks het protest van Club. Discussie over wie de penalty mocht nemen, was er dit keer niet, want Refaelov en Mirallas zaten op de bank. Lamkel Zé, de vierde op het lijstje, liet het over aan Mbokani, de nummer één. En die bleef koelbloedig: 1-1 – nog maar de vijfde tegengoal voor Club dit seizoen.

Negen keer geel

We hadden weer een match en Antwerp ging door op zijn elan. Het creëerde niet meteen grote kansen, maar het kon Club nu wel onder druk zetten. De competitieleider wist het even niet meer. Clement greep in en bracht Dennis voor Tau. Wat later kwam Openda Okereke aflossen. Maar het bracht voor de bezoekers geen zoden aan de dijk. Lamkel Zé was intussen immers op dreef, en dreef de jonge Kossounou tot wanhoop. Mét resultaat. Halverwege de tweede helft zette Lamkel Zé een ongelofelijke spurt in op links, helemaal tot aan de achterlijn. Hij bracht de bal voor doel en daar werkten Mechele, Sobol en Mignolet het leer zélf in doel. 1-2, van een ommekeer gesproken. Lamkel Zé kon het niet laten om de Club-fans nog wat te provoceren en kreeg zijn gebruikelijke gele kaart – hij is zo geschorst tegen Gent.

Nu was het weer aan de mannen van Clement om te reageren, maar dat bleek niet evident. Vanaken kreeg wel nog een kans, maar zag zijn schot in extremis geblokt door Hoedt. Schrijvers mikte ook nog een prima mogelijkheid hoog over. En dan gingen de poppen nog eens aan het dansen. Vormer revancheerde zich met een duw op De Sart, die bijna zijn shirtje had uitgetrokken. Na een opstootje waarbij iedereen zich kwam moeien, kregen beiden geel. Het totaalaantal kaarten kwam zo al op negen stuks te liggen – Van Driessche had werk zat.

Net geen 3-1

Met Benson en Mirallas intussen in de ploeg deed Antwerp er alles aan om vol te houden. Bijna kopte Mbokani de 3-1 op het bord, maar de bal werd nog van de lijn gehaald. Aan de overkant claimde Vanaken vervolgens nog hands en een strafschop, maar onterecht. Voor de allerlaatste minuten werd Seck er nog ingegooid. Hij voorkwam nog dat de mee opgerukte Mignolet een bal kon inkoppen en stelde dus mee de zege veilig. De eerste van de Great Old tegen Club Brugge sinds de terugkeer naar eerste klasse. Wie had dat gedacht?

MEER OVER RAFC LIVE: Volg alle matchen van Royal Antwerp FC live

Meer voetbalnieuws