© Dirk Vertommen

Van 2,7 miljoen naar 286.000 euro: bedrogen beleggers recupereren slechts klein deel van hun geld

Bart V.L. (44) uit Tielen (Kasterlee), die een beleggingsclubje had opgericht met geld van zijn vrienden en zelfs zijn familie, is erin geslaagd om alles kwijt te spelen. De man heeft een zwaardere straf gekregen dan gevorderd. Hij krijgt 3 jaar cel met uitstel en een beroepsverbod van vijf jaar.

De bedragen die werden overgemaakt aan V.L. om te beleggen, waren groot. Van 6.000 euro tot 125.000 euro en zelfs een uitschieter van 693.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie ging het alles samen om 2,7 miljoen euro, waarvan een groot deel in rook is opgegaan. Daarnaast gaf de Tielenaar ook toe dat hij meer dan 300.000 euro uit de beleggingspot in eigen zak heeft gestoken.

Het Openbaar Ministerie had 18 maanden gevorderd voor de oplichter. Bart V.L. is enkel veroordeeld voor de feiten van na 2010. Daarvoor handelde hij te goeder trouw, oordeelde de rechter. De slachtoffers krijgen een morele schadevergoeding tot maximaal 2.500 euro. De gelden op een geblokkeerde rekening van 286.000 euro worden verdeeld onder de slachtoffers, zo kunnen ze een klein deel van het verloren geld recupereren. Een schadevergoeding voor de beloofde winsten die er nooit kwamen, werd niet toegekend.

LEES OOK: “Hij verkocht ons luchtkastelen”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio