© geert van baelen

DISCUSSIE. “Tijd voor supermarktstop”: vind jij dat er te veel supermarkten zijn?

Er zijn te veel supermarkten in België en met de onbeperkte openingen van nieuwe winkels, wordt het verdienmodel in de sector ernstig bedreigd. Dat zegt Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van de zelfstandige voedingshandel, in een reactie op de opening van een supermarkt van de Nederlandse keten Jumbo in het Limburgse Pelt. “Niet alleen de rendabiliteit, maar ook duizenden jobs komen in gevaar”, klinkt het.

doro

GVA+ Jumbo opent eerste Belgische winkel: “15 vestigingen tegen eind volgend jaar”

Eerste Belgische Jumbo is open: goedkoper dan Colruyt of niet?

(Lees verder onder het formulier)

Vind jij dat er te veel supermarkten zijn? Moeten gemeenten supermarkten kunnen weigeren? Of vind je het net goed dat er zoveel supermarkten zijn?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt vrijdag in de krant.

“Gemeenten moeten kunnen weigeren”

De afgelopen jaren groeide de totale omzet van de Belgische supermarkten niet meer. Het voorbije jaar was er zelfs een volumedaling van 2,2 procent, zegt Buurtsuper.be, dat de Europese Dienstenrichtlijn op de korrel neemt. “Gemeenten moeten in een oververzadigde markt opnieuw nieuwe supermarktopeningen kunnen weigeren”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be. “Europa moet de nefaste economische gevolgen van haar Dienstenrichtlijn durven analyseren.”

De gemiddelde nettowinst in de hele sector bedraagt volgens handelsfederatie Comeos nog slechts 1,1 procent. Volgens Buurtsuper.be is die nettowinst bij haar leden nauwelijks hoger (1,5 procent van de omzet). “Bij elke winkelopening ontstaat een nieuwe ratrace op basis van prijskortingen en allerlei promoties, waardoor het verdienmodel uiteindelijk bij alle marktspelers in gevaar komt. Dit zal in de komende jaren ook duizenden banen kosten in de retail sector.”

Door de Europese Dienstenrichtlijn (2006/123/EG) mogen de lidstaten geen winkelvergunningen meer weigeren omwille van economische motieven. “Aangezien het Belgische vergunningsbeleid in handen is van de gemeenten, betekent dit concreet dat gemeenten een nieuwe vergunningsaanvraag niet kunnen weigeren, ook al is er reeds sprake van een overaanbod en dreigt de komst van een bijkomende supermarkt de levensvatbaarheid van de andere te bedreigen”, aldus Buurtsuper.be.