VRT zet samenwerking met ontwerpteam nieuw gebouw “met onmiddellijke ingang” stop

Foto: © VRT - Geert Van Hoeymissen

VRT zet samenwerking met ontwerpteam nieuw gebouw “met onmiddellijke ingang” stop

Print

VRT zet de samenwerking met de tijdelijke vereniging architecten die het nieuwe VRT-gebouw mochten ontwerpen per direct stop. Budgettaire redenen lijken aan de basis van deze beslissing te liggen. Dat meldt VRT NWS. Het project loopt hierdoor wellicht jaren vertraging op.

“Voor de VRT-directie is het niet aanvaardbaar dat de kosten van het nieuwe gebouw boven het geplande budget zouden gaan”, klinkt het in een mededeling aan het personeel. “Dit budget steunt op zelffinanciering via de verkoop van de gronden en de efficiëntiewinst door een kleiner en zuiniger gebouw neer te zetten. De VRT houdt zich daarbij aan de afspraken die met de Vlaamse regering zijn gemaakt.”

Het ontwerp van de tijdelijke vereniging van architecten, Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects + Arup UK + VK group, zal dus niet gerealiseerd worden. Het is niet duidelijk of deze beslissing genomen werd vanwege de verminderde financiering die het Vlaams regeerakkoord voorziet.

De VRT gaat nu voluit voor een nieuw ontwerp en zal daarvoor een nieuwe procedure opstarten. Over een timing laat men zich niet uit, maar de openbare omroep beschouwt zich wel “extra voorbereid”. “Het eigen studiewerk van de afgelopen jaren, onder andere voor de mediafaciliteiten en de nieuwe werkomgeving, dat werk is niet verloren voor de toekomst”, zegt de directie. “In dit traject zijn kennis en inzichten opgebouwd rond hoe de VRT media zal maken in de toekomst. Die vormen een sterke basis voor een nieuw ontwerp, binnen de budgettaire contouren.”

VRT zet samenwerking met ontwerpteam nieuw gebouw “met onmiddellijke ingang” stop
Foto: Photo News

Minister van Media begrijpt beslissing

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) betreurt dat door de stopzetting van de samenwerking.

“Er is de afgelopen jaren heel wat werk verricht om het nieuwe VRT-gebouw te realiseren, het is jammer dat een deel van het werk verloren gaat”, reageert minister Dalle teleurgesteld. Maar hij toont ook begrip. “Het nieuwe gebouw moet gerealiseerd worden binnen een duidelijk budgettair kader, de VRT geeft aan dat dit met het huidige architectenbureau onmogelijk is geworden.”

Dalle is ervan overtuigd “dat de VRT nu de nodige stappen zal zetten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en een nieuw mediagebouw zal realiseren dat klaar is voor de toekomst aan de Reyerslaan in Brussel binnen budget”.

Nu in het nieuws