Aantal huwelijken in België stijgt lichtjes, leeftijd waarop we dat doen ook

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

Aantal huwelijken in België stijgt lichtjes, leeftijd waarop we dat doen ook

Print

In 2018 werden 45.059 huwelijken voltrokken, dit is een lichte stijging van 1,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat maakt Statbel, het Belgische statistiekbureau, bekend.

Als het gaat over huwelijken, echtscheidingen en het aantal samenwonende koppels, dan blijven de cijfers van 2018 in vergelijking met 2017 ongeveer stabiel. Het aantal huwelijken stijgt lichtjes met 1,7 procent. Het aantal verklaringen van wettelijke samenwoning daalde met 0,3 procent en het aantal scheidingen ging met 23.135 zo’n 0,3 procent omhoog. Het aantal beëindigingen van wettelijke samenwoning neemt dan weer toe met 4,4 procent.

De lichte stijging van het aantal huwelijken in ons land is toe te schrijven aan Vlaanderen. Daar is het aantal huwelijken het sterkst gestegen (+2,1 procent ten opzichte van 2017). In de andere twee gewesten is de evolutie stabiel: +0,4 procent in Wallonië en -0,6 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Opvallend is dat we later trouwen. De ene echtgenoot is gemiddeld 33 jaar, de andere gemiddeld 30,7 jaar. Het leeftijdsverschil binnen het koppel blijft stabiel: dat bedraagt 2 jaar voor wettelijk samenwonenden en 2,4 jaar voor echtgenoten.

NIET TE MISSEN