© Belga

Ben Weyts (N-VA) wil taaltest voor kleuters: “Geen gelijke kansen zonder Nederlands”

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts wil dat alle kleuters in Vlaanderen een taaltest ondergaan voor ze starten in het lager onderwijs. Hij gaat daarom een test invoeren. “Iedereen heeft het altijd over gelijke kansen”, klinkt het bij Radio 1. “Welnu, kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen. Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken.”

adm

Vanaf volgend jaar wordt de leerplicht in ons land verlaagd naar 5 jaar. Op die manier zullen alle kinderen verplicht zijn om vanaf het derde kleuterklas naar school te gaan. Minister van Onderwijs Ben Weyts wil daarvan gebruikmaken om de taalkennis van kinderen te testen. “Ik wil een uniforme test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen”, zei hij maandag in De Ochtend op Radio 1. “Op die manier kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen.” Taal is volgens Weyts cruciaal voor het hebben en krijgen van gelijke kansen. “Kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen. Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de Weyts hiervoor pleit. "Als je de kennis van het Nederlands niet aanpakt, heeft al de rest weinig zin", klonk het eerder al in Het Nieuwsblad. "Nederlands is het toegangsticket voor alle andere vakken. Daarom willen we een taalscreening verplichten in de derde kleuterklas. Dat kan, omdat we de leerplicht volgend schooljaar verlagen naar 5 jaar. Kinderen met een taalachterstand zullen verplicht een taalbad of ander taaltraject moeten volgen.”

Het is volgens Weyts alsnog niet de bedoeling om kinderen te weren uit het lager of ze te doen dubbelen. “Je bewijst die kinderen absoluut geen dienst als ze starten met een taalachterstand, die alleen maar groter zal worden. Dus als je merkt dat een kind onvoldoende Nederlands kent, laat het dan een taalbadklas of taalbadjaar volgen.”

Nu in het nieuws