Zekerheid dat opgeblazen man gezochte terrorist was

Beelden vrijgegeven van aanval op IS-leider Baghdadi door Amerikaans leger

Print

Video: Reuters

Het Pentagon heeft videobeelden vrijgegeven en in een persconferentie meer details bekendgemaakt over de inval in de schuilplaats van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De meest gezochte terrorist ter wereld blies zichzelf daarbij op.

In een reeks tweets van generaal Kenneth McKenzie, het hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando, krijgen we voor het eerst te zien hoe de schuilplaats van de meest gezochte terrorist ter wereld eruitzag. Al-Baghdadi hield zich schuil in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib, op ongeveer 6 kilometer van de Turkse grens.

LEES OOK. Officieel bestaan ze zelfs niet: dit zijn de elitesoldaten die IS-leider al-Baghdadi uitschakelden

McKenzie benadrukte dat de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië en de daaropvolgende Turkse inval in het land geen rol speelden in de timing van de raid. Volgens de generaal was vooral “de hoeveelheid maanlicht, samen met het verzamelen van voldoende informatie” daarvoor doorslaggevend.

Volgens McKenzie leefde Al-Baghdadi erg geïsoleerd: “Vermoedelijk wisten de strijders van andere militante groepen die in de buurt opereerden niet eens dat hij daar leefde. Hij had ook geen internet, geen digitale verbinding met de buitenwereld. Vermoedelijk gebruikte hij een systeem met boodschappers die gegevens op een floppy disc of een andere elektronische drager zetten en die dan fysiek vervoerden.”

De beelden tonen vervolgens hoe ISIS-strijders de aanval van de Amerikaanse troepen probeerden te verijdelen door het vuur op de elitesoldaten en hun helikopters te openen. Tevergeefs. Want de Amerikaanse soldaten konden alle aanwezigen uiteindelijk overmeesteren.

LEES OOK. Kenners niet verbaasd over gebruik van Mechelse herder om IS-leider te pakken: “Ze zijn fysiek erg sterk”

McKenzie legde daarop uit dat de commando’s vier vrouwen en een man doodden nadat die Amerikaanse helikopters hadden beschoten, en dat op het terrein elf kinderen werden aangetroffen die intussen in veiligheid zijn gebracht.

Zichzelf opgeblazen samen met twee kinderen

Al-Baghdadi trok zich samen met twee – en niet drie, zoals de Amerikaanse president Trump zei – kinderen terug in een tunnel en blies zichzelf met een bomgordel op. Naast Al-Baghdadi zelf lieten ook de kinderen het leven toen de ISIS-leider zijn bomvest opblies. De exacte leeftijd van de kinderen is niet bekend, maar het zou gaan om kinderen jonger dan twaalf.

Al-Baghdadi “kroop in een hol met twee kleine kinderen en blies zichzelf op terwijl zijn mensen zich bovengronds bevonden”, aldus McKenzie, die weigerde om andere details vrij te geven over de laatste seconden van de ISIS-leider. “Ik kan niet bevestigen dat hij daarbij jammerde en huilde en schreeuwde zoals president Trump dat eerder zei.”

Toch viel McKenzie zijn president bij in diens inschatting van Al-Baghdadi. “Hij kroop in een gat met twee kleine kinderen en blies zichzelf op terwijl zijn mensen bovengronds bleven. Daaruit kan je afleiden wat voor persoon hij was.”

Zekerheid over identiteit

Het Pentagon is wel zeker dat de man die zichzelf met een bomgordel tot ontploffing bracht effectief Abu Bakr Al-Baghdadi is. “Met slechts een kans op een fout van de DNA-analisten van 1 op 104 septiljoen.” Na zijn dood ruimden de commando’s het puin uit de tunnel en recupereerden ze de overblijfselen van de gevreesde terrorist. Die werden gebruikt voor het DNA-onderzoek.

Volgens generaal McKenzie werd het stoffelijk overschot van de IS-leider binnen de 24 uur na zijn overlijden, net als het lichaam van zijn voorganger Osama bin Laden, na de nodige islamitische begrafenisrituelen in zee geworpen.

Met de grond gelijkgemaakt

Het Amerikaanse aanvalsteam slaagde er ook in om bezit te nemen van een “substantiële” hoeveelheid documenten en ander materiaal. Vervolgens werd het terrein met de grond gelijkgemaakt. “Het ziet er nu ongeveer uit als een parkeerterrein met grote kraters”, aldus de generaal. Het gebouw werd grondig vernietigd “om te garanderen dat het op geen enkele mogelijke manier een schrijn zou kunnen worden. Het is gewoon een stuk braakliggend terrein.”

LEESOOK. Dood van IS-leider doet vrezen voor wraakacties: “Alle hens aan dek voor inlichtingendiensten”

McKenzie bevestigde ook dat een militaire hond een sleutelrol speelde in de operatie. Het dier raakte gewond als gevolg van blootliggende elektriciteitsdraden, maar heeft zijn dienst intussen weer hervat, luidde het.

McKenzie sloot af met de mededeling dat de Verenigde Staten wel vergeldingsacties verwachten na de dood van de terrorist. “We vermoeden dat ze zullen proberen één of andere vorm van wraakaanval te plegen. En we daar op voorbereid.”

Bekijk ook:

Donald Trump: “Abu Bakr al-Baghdadi, leider van IS, is gedood”

Nu in het nieuws