© Lameuse

Ons land moet Belgische Syriëstrijdster en haar kinderen terughalen

Een 23-jarige Belgische moeder en haar twee kinderen van anderhalf en drie jaar oud moeten binnen 75 dagen door ons land worden teruggehaald uit Syrië. Dit heeft een rechter in kort geding vandaag beslist in Brussel.

tg

Belgische Hafsa Sliti (23) zit met haar twee kinderen in het kamp Al-Roj. Het kamp is nu in handen van de Koerdische SDF, maar ligt in de zone die Turkije wil veroveren in Syrië.

Sliti volgde haar extremistische vader die zich in 2014 aansloot bij Islamitische Staat. Maar nu heeft ze daar spijt van en wil terug naar België komen en hier haar straf uitzitten.

Via het kortgeding vroeg ze dat de Belgische overheid reisdocumenten voor haar en haar kinderen zou afleveren en die aan een ngo zou bezorgen. Die ngo zou vervolgens naar de Koerdische bewakers van het kamp kunnen gaan en de moeder en twee kinderen tot in Belgische handen brengen, waardoor België hen zou kunnen repatriëren.

De rechtbank in kort geding heeft haar woensdag gelijk gegeven. Ze geloven dat de Belgische Staat zijn burgers moet beschermen, maar vooral dat kinderen een fundamenteel recht hebben om beschermd te worden en niet gescheiden te worden van hun moeder. Volgens Nicolas Cohen, advocaat van de familie, heeft de Belgische Staat 75 dagen de tijd om te repatriëren.

Eerder deze maand had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aangegeven dat de Belgische regering niet van positie was veranderd: “Ze moeten dicht bij de plaats worden berecht waar zij hun misdaden hebben begaan.” Reynders zie ook nog dat er onderhandelingen bezig zijn met de Iraakse autoriteiten.