Pech voor Anuna De Wever: al 4 weken met boot onderweg naar klimaattop in Chili, maar die is nu afgelast “Geen verloren missie”

De kilmaattop in Chili, waar Anuna De Wever al sinds begin oktober op weg naar is met een zeilboot gaat niet door. De Chileense president blies de conferentie woensdag van de Verenigde Naties af door de onrust in zijn land. “Maar wij varen sowieso verder naar het Amazonewoud.”

Tommy Huyghebaert

“Onze regering heeft beslist om de internationale klimaatconferentie COP25 van de Verenigde Naties niet te organiseren”, kondigde president Sebastian Piñera woensdagmiddag onze tijd het nieuws aan. “Het was een moeilijke en pijnlijke beslissing om te nemen.” De Chileense regering ziet naar eigen zeggen geen andere optie door het aanhoudende sociaal protest in het land.

De aankondiging is vooral zeer pijnlijk voor Anuna De Wever. Het boegbeeld van Youth for Climate en de Belgische klimaatmarsen zet al sinds begin oktober koers met een zeilboot naar Zuid-Amerika om er onder andere de klimaattop in Chili bij te wonen. De zeilboot Regina Maris vaart nu al ter hoogte van Kaapverdië. Binnen twee weken meren ze aan in het Braziliaanse Recife.

“We hebben net gehoord dat COP25 is geannuleerd. De stemming aan boord: triestig. Alle 36 mensen hier zijn geshokeerd”, zegt Anuna De Wever. “Wij wachten op verdere informatie om te zien of we de klimaattop ergens anders kunnen bijwonen. Maar veel zal afhangen van waar die wordt georganiseerd.” Anuna De Wever laat ook weten dat hun zeiltocht over de oceaan sowieso niet afgeblazen wordt. Hunz eilboot zet verder koers richting Zuid-Amerika. “We hebben nog een groot project in de Amazone. Dit is dus geen verloren missie. Dit lag ook niet in onze controle. En wij hebben het toch maar gedaan: we zijn op die boot gestapt en we zouden op de COP25 zijn geweest. We moeten nu nog even afwachten op verdere informatie.”

Volgens de eerste geruchten gaat de klimaatconferentie mogelijk door in Bonn, op slechts 230 kilometer van Brussel. Al wordt dat totaal niet bevestigd door VN-secretaris voor klimaatverandering Patricia Espinosa. “Eerder vandaag werd ik op de hoogte gebracht van het besluit van de Chileense regering om niet het gastland te zijn voor de COP25 gezien de moeilijke situatie waarin het land zich bevindt. We onderzoeken momenteel alternatieve opties.”

bekijk ook

Anuna De Wever roept op tot klimaatbetoging vanop boot in Tenerife: “Ministers hebben het duidelijk nog niet begrepen”

Anuna De Wever: “Vanaf 20 september voeren we weer elke week actie, spijbelen doen we waarschijnlijk elk maand”

Nu in het nieuws