Sterk Antwerp maakt het spannend in Genk, maar krijgt deksel op de neus

Antwerp verloor twee seizoenen op rij met 4-0 in Genk en was helemaal klaar om revanche te nemen. Het kwam volledig verdiend 0-2 voor, maar nekte zichzelf met enkele missers en een rode kaart. In de slotminuut trapte Sander Berge de Limburgers alsnog langszij.

David Van Den Broeck

LEES OOK. ONS OORDEEL. Hoofdrollen voor Rodrigues en Lamkel Zé, Mirallas beste Antwerpspeler

Dat ze er niet gerust in waren, die van Genk. Als je rode lantaarn Cercle Brugge thuis ternauwernood met 1-0 kan kloppen, weet je dat het tegen een stugge ploeg als Antwerp zéker moeilijk wordt. Na drie minuten kwam Lamkel Zé een eerste keer aan de bal en begon De Norre al te bibberen. Het eerste schot van de Kameroener belandde nog voorlangs, maar even later was het wél raak. Antwerp combineerde knap en Buta bewees met een knappe voorzet waarom clubs als Wolverhampton en Watford hem volgen. Aan de tweede paal tikte Lamkel Zé overhoeks binnen met zijn linker. Terwijl hij dit keer uitpakte met een leuk dansje, deed Mazzu wat hij dit seizoen al zo vaak deed: nee schudden.

Schwalbe en geel

Laszlo Bölöni had zijn zaakjes weer op orde. Zoals zo vaak had de Roemeen een basisspeler zonder uitleg in de tribune gegooid – na Coopman overkwam het nu Benson, nota bene tegen diens ex-club. Maar zijn verrassende keuze voor Rodrigues bleek ook een góéíe keuze, de Portugees zat meteen in de match. Wel gaf hij domweg een corner weg waarop Berge de 1-1 had kunnen maken, maar half naast de bal trapte. Dat was het wel héél vaak bij Genk: net niet.

Intussen bleef Lamkel Zé terreur zaaien in de thuisdefensie. Hij blonk ook weer uit in het pakken van een domme gele kaart – dit keer na een schwalbe in het midden van het veld –, maar hoe dan ook: bij Genk waren ze maar wat blij dat ze na 45 minuten nog maar één goal hadden geslikt. Na 47 minuten daarentegen… De tweede helft was nog maar net begonnen toen Rodrigues vanaf links naar binnen kwam, zag dat Dewaest week en bleef weken, en de bal via Lucumi in de korte hoek voorbij Coucke trapte. 0-2, en vreemd genoeg zelfs amper ongeloof op de tribunes. Antwerp was gewoon scherper en beter. Diezelfde Rodrigues fusilleerde meteen erna nog eens tweemaal het zijnet.

Genk was totaal de kluts kwijt en kon geen enkele gevaarlijke aanval in elkaar boksen. Al bleek voor de zoveelste keer dat dat in het voetbal niet per se nodig is. Heynen gooide van vrij ver een (zelfs matige) vrijschop voor doel, en Samatta toonde dat hij zijn killerinstinct nog niet is verloren. Vanuit het niks trapte de Tanzaniaan de aansluitingstreffer voorbij Bolat.

Terwijl de bezoekende fans al 70 minuten lang een feestje bouwden, had de Genkse aanhang eindelijk weer een sprankeltje hoop en schreeuwde ze de spelers naar voren. Op een bepaald moment kon Antwerp dan wel counteren met drie tegen één, maar Rodrigues had niet door dat Coucke tientallen meters voor zijn doel stond en zo de bal kon onderscheppen. De 1-3 was daar dichtbij, en was nog díchterbij toen Mirallas voor Coucke opdook en zijn gekruist schot nog net zag gekeerd.

Rood Rodrigues

Antwerp was zichzelf aan het nekken en al helemaal toen Rodrigues zijn tweede gele kaart pakte. Tegen tien man ging Genk vol voor de verlossende goal, en die viel alsnog. In de 96ste minuut bleef Berge zoeken tot hij een gaatje had gevonden, en hij trapte alsnog de gelijkmaker binnen. Pijnlijk: net als tegen Standard eerder deze maand verspeelde de Great Old zo een 2-0-voorsprong.

“Dit is frustrerend, zonder meer”, zei Bölöni na afloop, maar hij weigerde het negatieve te benadrukken. Terecht ook, want zijn ploeg had net een van zijn beste matchen van het seizoen gespeeld. “Ik heb inderdaad veel kwaliteit gezien. Onze organisatie klopte, we waren fysiek aanwezig, en ook onze offensieve animaties waren goed. Op de tegenaanval misten we de nodige precisie, maar toch: we maakten het verschil. Alleen gaf die aansluitingstreffer Genk plots hoop en kon het toch nog druk ontwikkelen. Die ultieme gelijkmaker was heel zuur, maar ik bekijk de zaken positief. We zitten op de goeie weg.”

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws