© BELGA

Beerschot en Virton beboet voor het werpen van drankjes naar wedstrijdleiders

Excelsior Virton en Beerschot moeten een effectieve geldstraf van 2.500 euro betalen, omdat supporters van beide clubs hun drankjes naar een lid van het scheidsrechtersteam hebben gegooid. Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag beslist.

Een fan van Virton raakte een assistent, waardoor de Luxemburgers er een voorwaardelijke boete van 2.500 euro bovenop kregen.

Bondsprocureur Kris Wagner eiste de maximumboete van 5.000 euro tegen Virton. Dat deed hij op basis van de verslagen van scheidsrechter Put en match delegate over de wedstrijd Virton-Lommel (12 oktober). Beide rapporten meldden dat een supporter van Virton in de 51e minuut een volle bierbeker gooide op de eerste assistent-ref. Het incident volgde op een scheidsrechterlijke beslissing in het nadeel van de thuisploeg. Ref Put legde de partij even stil, zodat de stadionomroeper tot kalmte kon aanmanen.

CEO Alex Hayes en advocaat Stéphane Georges ontkenden de feiten niet tijdens hun verdediging, maar lichtten toe dat Virton op eigen initiatief al een klacht neerlegde bij het parket van Aarlen om de procedure van burgerrechtelijke uitsluiting in gang te zetten. De Geschillencommissie beoordeelde het incident als “vernederend en onaanvaardbaar” en gaf de maximumboete van 5.000 euro. Gezien het gunstige verleden van Virton werd de helft met uitstel toegekend.

Het strafdossier van Beerschot puilt daarentegen uit van supportersincidenten, waardoor er voor de Ratten geen strafvermindering mogelijk was. De Geschillencommissie bestendigde de vordering van 2.500 euro tegen Beerschot. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Westerlo (11 oktober) belandde een drankflesje net naast scheidsrechter Debeuckelaere. Het flesje werd geworpen uit het thuisvak nadat er een fout gefloten was tegen een Beerschot-speler in minuut 64. De stadionomroeper maande daarop aan tot kalmte in de tribunes. Ook Westerlo werd vervolgd wegens het werpen van twee bierbekers na de 0-2, maar omdat die geen invloed hadden op het verloop van de match werden de Kemphanen vrijgesproken.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws