Werken Gedempte Zuiderdokken opnieuw van start, na meer dan jaar stilstand

De werken aan de Gedempte Zuiderdokken kunnen worden hervat. In mei sloot de stad Antwerpen een akkoord met de buurtbewoners die eerder een procedure aanvingen tegen de plannen. Daardoor lag de werf meer dan een jaar stil. Dat juridische proces is nu volledig afgerond.

evw

Begin november starten de rioleringswerken in de Verviersstraat. Daarna volgen de werken aan de ondergrondse parking Steendok. Die zou dan in september 2020 moeten openen.

(Lees verder onder de video)

Aansluitend start de heraanleg van de bovengrond. Het stadsbestuur heeft de ambitie om tegen 2022 het park op de Gedempte Zuiderdokken af te werken.

Infomarkt

Om buurtbewoners te informeren over de aangepaste plannen en over het verloop van alle werken in de buurt, organiseert de stad op 6 december een infomarkt. “Het gaat dan onder meer over de verbeteringen aan het ontwerp van Dok Zuid, de circulatie op het plein en de luchtzuivering van de ondergrondse parkings. Voor dat laatste werken we samen met de Universiteit Antwerpen”, zegt schepen voor mobiliteit Koen Kennis.

Juridisch proces

De werkzaamheden aan de parking gingen eind 2017 van start, maar werden in mei 2018 stilgelegd toen de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning schorste op vraag van enkele omwonenden. De plannen waren nochtans tot stand gekomen na een ruim inspraakproces voor de buurt. Uiteindelijk lag de werf bijna een jaar stil voor de stad tot een akkoord kwam met de klagers.

“Dat juridische proces is nu volledig afgerond, waardoor de werken opnieuw kunnen worden hervat”, laat de stad woensdag weten. Op 6 december volgt er nog een infomoment voor buurtbewoners over de aangepaste plannen en het verloop van alle werken in de buurt. Intussen starten begin november al rioleringswerken in de Verviersstraat en wordt vervolgens de aanleg van de parking hervat.

Luchtzuiveringsinstallaties

“Iedereen kijkt uit naar de aanleg van een veelzijdig park op de Gedempte Zuiderdokken”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “Op die manier brengen we voor handelaars en buurtbewoners opnieuw zuurstof in hun buurt. We hebben de ambitie om het park af te werken tegen 2022.”

De klachten gingen onder meer over de luchtverontreiniging die het verkeer van de parking zou veroorzaken in de zijstraat waar ze uitmondt. Er zullen nu luchtzuiveringsinstallaties worden geplaatst in de parking, de verkeerscirculatie werd aangepast en er is meer groen aangelegd bovengronds.

MEER OVER Gedempte Zuiderdokken

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio