Nederlandse journalisten kraken het idee van een BeNeLiga: “Die Belgen kunnen het in hun eigen land niet eens regelen”

Ook bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) beseffen ze dat de eventuele oprichting van een BeNeLiga niet voor morgen is. “Onmogelijk op korte termijn”, liet een woordvoerder van de KNVB dinsdag aan nieuwsagentschap AFP weten. Ondertussen blijken de voetbaljournalisten van de NOS absoluut géén fan te zijn.

Vincent Van Genechten

Bart Verhaeghe vertelde vorige week in een interview met Le Monde dat de oprichting van de grensoverschrijdende competitie in de Lage Landen volgend seizoen al mogelijk zou zijn. “Als dat niet lukt, dan wel in de twee volgende seizoenen”, werd er gretig neergepend in de Franse krant. Later nuanceerde de Club-voorzitter al. “Het kan snel gaan, maar we pinnen ons niet vast op deadlines.” Verhaeghe beseft natuurlijk wel dat het momentum aan Belgische zijde er is, nu het tv-contract eind dit seizoen afloopt. In Nederland is de situatie echter helemaal anders: daar loopt het contract met Fox omtrent de uitzendrechten nog tot 2024 en die overeenkomst dient gerespecteerd te worden.

© Photo News

Op korte termijn zal het dus allemaal niet lukken, maar dat neemt niet weg dat er wel een project is. “De interesse is er en de studies gaan voort”, klinkt het in de KNVB-reactie. “Momenteel kunnen we echter niet zeggen wanneer ze zullen aflopen.”

Eenzelfde verhaal klonk zaterdag al in een reactie van Pro League-voorzitter Peter Croonen bij Belga. “Het is veel te vroeg om een timing of een format vooruit te schuiven. Die competitie met achttien ploegen (tien uit Nederland en acht uit België, red) is louter een werkhypothese, die je nodig hebt om een simulatie te maken. Maar zo’n BeNeLiga kan wel een gamechanger zijn. Als we deze piste niet grondig bekijken, krijgen we daar later misschien spijt van.”

Potentieel

De eerste fase van een onderzoek door consultancybedrijf Deloitte toonde het potentieel van een BeNeLiga aan. Om alles concreet uit te werken, werd de tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek opgestart. Ook het overleg van de Belgische en Nederlandse topclubs over de BeNeLiga gaat voort. Net voor de zomer zijn de G5 uit België (AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht en Standard Luik) en zes clubs uit Nederland (Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar, FC Utrecht, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven en Vitesse) rond de tafel gaan zitten om het idee onder de loep te nemen. Met een gezamenlijke markt van 28 miljoen consumenten zou de kloof met de grootste vijf Europese competities verkleind kunnen worden.

© Photo News

“Misselijk”

Bij de voetbalpodcast van de NOS gingen ze dinsdag dieper in op het idee van de BeNeLiga. En het mag duidelijk zijn: bij onze Noorderburen zijn ze niet meteen fan. “De Belgen willen heel graag met ons in het huwelijksbootje”, aldus gastheer Arno Vermeulen. “Ze plannen vergaderingen, ze zijn clubs aan het benaderen...”

En dan wordt hij onderbroken. “Ik word hier heel moe van, misselijk zelfs”, komt NOS-journalist Jeroen Elshoff (42) tussen. “Toen ik van de middelbare school kwam, ging het al over een BeNeLiga. Hoe lang is het geleden dat dat schandaal naar boven is gekomen in België? Ze kunnen het in eigen land niet eens zelf regelen. Er staan een aantal stadions op instorten. Ik word er een beetje verdrietig van en ik denk ook niet dat het er ooit gaat komen. Commercieel? Ja, laat ze het maar doen en dan de hele Eredivisie in elkaar laten donderen.”

“Ik zie het ook niet zitten”, vult Frank Snoeks aan. “We hebben een prachtige competitie met achttien ploegen en dat moet je gewoon zo houden. Dan krijg je Heerenveen tegen Standard Luik. Je wil toch liever Heerenveen tegen Groningen zien.”

De boodschap is duidelijk. “Even contact zoeken met die Belgen, we gaan niet meedoen.”

Meer voetbalnieuws