© BELGAIMAGE

Politie wil twee broers uit Noord-Ierland verhoren over Essex-drama

De politie van Essex wil met twee broers uit Noord-Ierland praten in verband met de vondst van 39 lijken vorige week in een koelwagen die vanuit Zeebrugge naar Engeland is verscheept, zo staat dinsdag op Twitter te lezen.

Met name willen de speurders de 40-jarige Ronan (alias Rowan) Hughes en zijn 34-jarige broer Chistopher uit het graafschap Armagh verhoren. Zij worden gezocht in verband met doodslag en mensensmokkel.

Geciteerd door Sky News en ITV News zei speurder Stuart Hooper, die het onderzoek leidt, dat het vinden en verhoren van beide broers “cruciaal” voor het speurwerk is. “Eerst dachten we dat ze in Noord-Ierland waren, maar ze hebben ook banden met de Ierse Republiek”. “Indien u weet waar ze zijn of enige informatie heeft over hun verblijfplaats, moet u mijn team bellen”, aldus Hooper. “Zelfs het kleinste detail kan vitaal zijn”.

Hij noemde het ook “vitaal” dat zij die verantwoordelijk zijn voor het drama voor de justitie verschijnen.

Ronan Hughes

Volgens de krant Daily Mail waren er vroeger al berichten dat de man die de koelcontainer van Global Trailer Rents (GTR) in Dublin had gehuurd, en waarin de lichamen zijn gevonden, als eigenaar “Ronan Hughes” heette. Het op het leasedocument door “Ronan Hughes” vermelde adres zou overeenkomen met transportbedrijf C Hughes Transport.

C Hughes Transport hield in 2017 op te bestaan, maar C Hughes Logistics vermeldt zijn businessadres als een brievenbus op een weg in het graafschap Monaghan op de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, aldus nog steeds de Daily Mail. Wat verder, in Ierland, woont een Ronan Hughes.

De krant trok vrijdag naar zijn woning, maar Ronan Hughes was niet bereikbaar voor commentaar. Naast zijn woning stond een trekker met het logo C Hughes. Twee dagen eerder, de dag van de macabere vondst, had Christoper Hughes tegenover de krant zijn betrokkenheid ontkend.

Ronan Hughes is volgens de Daily Mail ook gelinkt aan de blauwe Scania die zaterdag in de haven van Dublin in beslag is genomen en die na drie dagen uit Frankrijk kwam. De in een andere zaak gearresteerde - en uit Noord-Ierland afkomstige - bestuurder Eamon H. zou volgens het Belgisch federaal parket degene zijn die de koelcontainer naar Zeebrugge zou hebben gebracht.

De Ierse politie heeft het opsporingsbericht naar de twee broers verspreid en zegt voorts de politie van het Engelse Essex te willen helpen, aldus de Ierse openbare omroep RTE. Maar ze beklemtoont tegelijk enkel bevoegdheid tot arrestatie te hebben voor strafrechterlijke feiten in haar jurisdictie.

Nog volgens RTE heeft de Ierse politie geen Europees aanhoudingsbevel voor Eamon H. ontvangen. Ierland kan alleen maar iemand uitleveren als die wordt beschuldigd, niet voor verhoor.

Volgens de krant Irish Times heeft de koeloplegger al een stop gemaakt in hetzelfde gebied van de lijkenvondst. Met name in Thurrock in Essex, ergens tussen 17 en 22 oktober.

MEER OVER Drama koelwagen Essex

Nu in het nieuws