© ATV

Water-link installeert vijftigduizendste digitale watermeter

Het Antwerpse drinkwaterbedrijf Water-link heeft zijn vijftigduizendste digitale watermeter geïnstalleerd. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Tegen eind 2021 moeten alle 200.000 meters vervangen zijn.

Het startschot van het project werd in november 2018 gegeven. Ondertussen heeft Water-link al digitale watermeters geplaatst in Ekeren, Antwerpen (2000 en 2030), Hoboken en Wilrijk. Dit jaar zullen ook nog de meters in Edegem aan de beurt komen.

Met de nieuwe meters moeten klanten hun meterstand niet meer doorgeven en kunnen ze hun verbruik opvolgen via een online portaal. Bij lekken of breuken in de binneninstallatie geeft de digitale watermeter een signaal door via een melding op het portaal. “We schatten in dat we door dit systeem 9.000 lekken zichtbaar kunnen maken en herstellen”, klinkt het bij Water-link. Daarenboven kan de watermeter uitgerust worden met een kraan die de watertoevoer kan knijpen. “Zo kunnen we klanten met een betalingsproblematiek een minimumdebiet drinkwater blijven leveren in plaats van volledig af te sluiten.”

Lekverliezen

Water-link zelf krijgt door de nieuwe meters een beter zicht op lekverliezen in het netwerk, en kan sneller en nauwkeuriger factureren. Door de vanop een afstand regelbare kranen zijn er minder verplaatsingen nodig, en de digitale watermeters zorgen mee voor de bescherming van de volksgezondheid. “De digitale watermeter genereert immers een melding wanneer er water terugstroomt vanuit de binneninstallatie van de klant. Zo kan Water-link veel sneller optreden en voorkomen dat er zich vervuilingen van het drinkwater voordoen”, aldus het persbericht.

Ook bij De Watergroup, de grootste drinkwaterleverancier in Vlaanderen, loopt sinds begin dit jaar een proefproject rond digitale watermeters, zowel bij klanten als bij medewerkers. “Tot begin 2020 testen we alles uit, van type toestel tot het netwerk waarmee we de data binnenkrijgen. In die periode plaatsen we een 1.200 digitale meters in verschillende regio’s en bij verschillende types klanten. We testen in die periode ook het online klantenportaal waarmee klanten hun verbruik en meldingen kunnen opvolgen”, zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. “Tot slot bekijken we mogelijke synergie met de digitale elektriciteitsmeters om de efficiëntie van de dienstverlening te verhogen.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio