© rr

Eén dode en twee gewonden nadat gebouw instort in centrum van Bergen: “Franck zou binnenkort papa worden”

In het centrum van Bergen is dinsdagmiddag een gebouw ingestort. Een vrouw kwam daarbij om het leven. In het pand waren werken aan de gang. Twee bouwvakkers raakten gewond maar verkeren niet in levensgevaar.

jvh, tg

Het gebouw in de Rue des Juifs, in het centrum van Bergen, stortte dinsdagmiddag rond 13 uur in, meldt de brandweer. Volgens getuigen ontplofte er een gasfles. Maar de politie heeft dat intussen ontkend. Oorzaak van de instorting zou een probleem met de stabiliteit van de structuur van het gebouw zijn.

Er waren werken aan de gang in de woning. “Plots was er lawaai en stortte het gebouw in. Ik hoorde iemand om hulp roepen. Een vriend van mij woont daar. Ik weet niet of hij thuis was en of hij gewond raakte”, zegt een getuige.

Huurder

Plaatsvervangend burgemeester Catherine Houdart bevestigde dat één huurder, een dertiger overleden is. “Franck zou binnenkort papa worden”, zegt een vriend die de hulpactie ter plaatse volgde.

Twee arbeiders, die volgens het parket van Bergen niet ingeschreven stonden, raakten gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht maar verkeren niet in levensgevaar.

De brandweer had het aanvankelijk over een vijftal vermisten. Onder hen een zwangere vrouw. Maar die waren vermoedelijk niet thuis op het moment van de instorting. Voor alle zekerheid werd het puin nog altijd doorzocht met speurhonden van de civiele bescherming.

Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd en de ruime omgeving van de plaats van de instorting werd afgesloten. Ook enkele naburige woningen, zoals de apotheek, zijn ontruimd.

Twee aanpalende gebouwen zijn gestut en onbewoonbaar verklaard.

Het parket stuurde arbeidsauditeur Charles-Eric Clesse al ter plekke om de omstandigheden mee te onderzoeken.

© rr