EU geeft Britten uitstel tot januari voor ordentelijke Brexit

Foto: AP

EU geeft Britten uitstel tot januari voor ordentelijke Brexit

Het Verenigd Koninkrijk krijgt van de Europese Unie uitstel tot 31 januari 2020 om een ordentelijke Brexit te organiseren. Dat meldt Europees president Donald Tusk. Als de regering van Boris Johnson het Lagerhuis sneller overtuigt om zijn deal goed te keuren, kan het vertrek van de Britten uit de EU ook sneller plaatsvinden.

“De 27 EU-lidstaten zijn overeengekomen dat ze het Britse verzoek voor een flexibel uitstel van de Brexit tot 31 januari zullen aanvaarden. Verwacht wordt dat de beslissing via een schriftelijke procedure zal geformaliseerd worden”, zo meldde Europees president Donald Tusk maandagochtend na afloop van een bijeenkomst van de ambassadeurs van de lidstaten.

Het Britse parlement had Johnson negen dagen geleden gedwongen om uitstel te vragen omdat er nog steeds geen echtscheidingsakkoord was geratificeerd. Daardoor dreigden de Britten eind deze maand zonder enige afspraken over de boedelscheiding uit de EU te donderen.

Het is de derde keer dat de Brexit uitgesteld wordt. Die had oorspronkelijk op 29 maart moeten plaatsvinden, maar werd al eens uitgesteld naar 31 oktober. De 27 andere EU-landen stellen naar verluidt wel voorwaarden aan de Britten in ruil voor dat uitstel. Zo zal er niet opnieuw onderhandeld worden over het Brexit-akkoord dat Johnson onlangs sloot met de EU, en willen de overgebleven EU-landen voortaan ook kunnen samenkomen zonder de Britten, om de toekomst van de EU te bespreken.

Nu in het nieuws