Is leider IS gedood? Trump doet later “belangrijke aankondiging”

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zondag een “erg belangrijke” aankondiging doen vanuit het Witte Huis. Dat heeft zijn woordvoerder Hogan Gidley zaterdagavond laten weten zonder verdere uitleg te verschaffen. Volgens Amerikaanse media is de leider van IS gedood tijdens een militaire operatie in Syrië. Volgens bronnen aan CNN bracht hij een bommengordel tot ontploffing op het moment van de inval.

adm

De presidentiële aankondiging zal om 9 uur plaatselijke tijd (14 uur Belgische tijd) gebeuren, luidde het in een kort communiqué. Op twitter schreef Trump kort voordien zelf de raadselachtige boodschap: “Er is zojuist iets erg groot gebeurd!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Officieel wordt er geen informatie gegeven over wat Trump precies zal gaan zeggen, maar verschillende Amerikaanse media maken intussen melding van een militaire operatie van de VS in Syrië. Die zou gericht geweest zijn tegen Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep IS.

Een hooggeplaatste anonieme legerbron meldt aan CNN dat de IS-leider het doelwit was van een luchtaanval die zaterdag in het noordoosten van Syrië werd uitgevoerd. De raid zou zijn uitgevoerd door special forces, tijdens de operatie zou Baghdadi een bommengordel tot ontploffing gebracht hebben. Voorts zou ook de CIA betrokken zijn. De geheime dienst zou Baghdadi gelokaliseerd hebben, aldus de zender. Ook Newsweek bericht dat de IS-leider is omgekomen.

Andere media berichten dan weer dat de terroristenleider gevangengenomen dan wel omgekomen zou zijn. Het Franse nieuwsagentschap AFP contacteerde het Pentagon, maar dat weigert iedere commentaar.

De al herhaaldelijk doodverklaarde Abu Bakr al-Baghdadi heeft geen enkel teken van leven meer gegeven sinds er in november 2016, na de start van het Iraakse offensief om Mosoel te heroveren, een videoboodschap van hem werd verspreid.

MEER OVER Syrië