© REUTERS

Vijfde verdachte opgepakt in onderzoek naar 39 doden in koeltruck, vrachtwagen maakte mogelijk deel uit van konvooi

Het vermoeden groeit dat de meeste, en mogelijk zelfs alle, slachtoffers die omkwamen in een koeltrailer, de Vietnamese nationaliteit hebben. Dat meldt de BBC. De regering van Vietnam is een onderzoek gestart. De koelwagen zou bovendien mogelijk deel uitmaken van een konvooi van drie vrachtwagens. Ondertussen heeft de Ierse politie een vijfde persoon opgepakt.

adm

De BBC werd gecontacteerd door verschillende Vietnamese families met vermiste familieleden. Het zou gaan om mensen uit een arme landbouwregio, ten zuiden van de hoofdstad Hanoi. Minstens zes Vietnamese families vrezen dat hun familieleden onder de slachtoffers zijn.

LEES MEER. Wellicht ook Vietnamezen onder 39 doden in koelcontainer: “Mama en papa, het spijt me. Ik kan niet meer ademen”

Bovendien heeft Viethome, een organisatie die de Vietnamese gemeenschap vertegenwoordigt in het VK, foto’s overgemaakt aan de BBC van 20 landgenoten die vermist zijn sinds de vondst van de truck. VietHome laat weten kort na de ontdekking van de lijken berichten te zijn beginnen ontvangen over vermiste mensen. Zij zijn tussen 15 en 45 jaar oud.

In Vietnam zelf zei katholiek priester Anthony Dang Huu Nam te zijn verteld over “meer dan honderd mensen” die de provincie Yen Thanh hebben verlaten “op weg naar een ander leven”, aldus de BBC en Sky News. Families uit het gebied denken dat verwanten slachtoffers zijn van de “tragische reis”.

Eerder nog stelde de politie stellig dat alle slachtoffers Chinezen waren. Nu bevestigt de politie van Essex dat ze daar niet meer van uitgaan. “We wachten op de formele identificatie na de autopsie”, klinkt het.

Onderzoek Vietnam

De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc heeft laten weten een onderzoek gelast naar beschuldigingen van mensensmokkel. Dit heeft Sky News zaterdag bericht.

Veel slachtoffers van mensensmokkel zijn uit de armste regio’s van Vietnam afkomstig.

Konvooi

De koelwagen waarin de 39 lijken zijn aangetroffen maakte deel uit van een konvooi van drie vrachtwagens, zo zegt de Vietnamese priester Anthony Dang Huu Nam, uit de provincie Nghe An, tegen Sky News. Hij stelt verder dat met die vrachtwagens meer dan honderd migranten naar Groot-Brittannië zijn gebracht.

Twee van die drie zouden hun trip hebben afgerond, maar waar is niet geweten. De derde, waarin zich de tragedie heeft afgespeeld, heeft op een onbekende plaats vertraging opgelopen.

Sky zegt geen bevestiging van die informatie uit onafhankelijke bron te hebben kunnen krijgen.

Vijfde verdachte opgepakt

De Ierse politie heeft ondertussen een vijfde verdachte opgepakt in verband met de zaak. Dat meldt de Daily Mail. Het zou gaan om een 23-jarige man uit Noord-Ierland die zaterdag in de boeien werd geslagen toen hij van een ferry stapte in Dublin.

Volgens ITV gaat het om de vrachtwagenbestuurder die de oplegger naar de haven van Zeebrugge heeft gebracht.

De Britse politie werkt nauw samen met collega’s op het Europese vasteland om uit te vlooien hoe en waarom de 39 mensen zijn omgekomen in hun reis naar de haven Purfleet.

Eerder werden al een 25-jarige en 48-jarige Noord-Ier, en een Brits koppel opgepakt.

Wat vooraf ging

In een koelwagen in Essex werden in de nacht van dinsdag op woensdag 39 lichamen aangetroffen. In totaal zijn intussen vier personen aangehouden: de chauffeur van de truck, een koppel uit Warrington, mogelijk de vorige eigenaars van de aanhangwagen waarop de container stond, en een 48-jarig Noord-Ier. Laatstgenoemde werd aangehouden in de luchthaven van Gatwick.

De koelwagen werd via de haven van Zeebrugge naar het VK vervoerd. De politie in ons land is op zoek naar de persoon die de koelwagen naar de haven vervoerd heeft.

MEER OVER Drama koelwagen Essex