© BELGA

Drama voor Red Panthers: in laatste vijf minuten tegen China geven ze olympisch ticket nog uit handen

Drama voor de Red Panthers. De Belgische hockeyvrouwen begonnen aan de beslissende confrontatie tegen China met een 0-2-voorsprong en leken op weg naar ticket voor de Olympische Spelen, maar in de laatste vijf minuten liep het nog helemaal mis. Een strafbal en een eigen doelpunt zorgden voor een 2-0-zege voor de Chinezen. Shoot-outs dus, en daarin trok China aan het langste eind.

wic, blg

Het zag er nochtans lange tijd erg goed uit voor de Red Panthers, die in hun tweede wedstrijd in evenveel dagen in Changzhou vrij vlot standhielden tegen China, dat onder druk stond om minstens twee keer te scoren. Enkele minuten voor het einde van het vierde kwart liep het toch nog fout voor de Panthers. Peng scoorde met een strafbal de 1-0 en nog geen minuut later was daar al de tweede treffer, een owngoal van Alix Gerniers. De shoot-outs werden pas helemaal een drama, toen daarin enkel de achttienjarige Ballenghien kon scoren. Thuisspeelster Li klopte nadien Aisling D’Hooghe om de beslissende 2-1 op het bord te zetten.

Geen tweede olympische deelname dus voor de Panthers. In 2012 werden ze in Londen elfde. Vier jaar geleden grepen de Panthers eveneens op een haar na naast een ticket voor Rio 2016. Van de kwalificatie voor Tokio had de Belgische federatie dan ook een prioriteit gemaakt. De loting voor hun kwalificatiewedstrijd was de Belgen alvast niet ongunstig gezind. Met mogelijke tegenstanders als Spanje (FIH 7), Ierland (FIH 8) en India (FIH 9) in de pot, hadden de Belgen het slechter kunnen treffen. Na de 2-0 van vrijdag leek de kwalificatie al zo goed als binnen, maar door een dramatisch wedstrijdslot ligt die olympische droom een dag later aan diggelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Dit is een zware klap", vertelde bondsvoorzitter Marc Coudron na de wedstrijd. "Ik kan er echt niet bij. Nooit had ik me zo'n scenario durven voorstellen. De teleurstelling is groot, maar we moeten nu ook niet de ontwikkeling van het vrouwenhockey in België in vraag beginnen stellen. Dit is een 'accident de parcours'. We willen blijven voortwerken en de ontwikkeling is zeker positief. Het is een kwestie van lang en hard werken. Nogmaals, dit is een teleurstelling, maar we moeten voort. Gelukkig kunnen we in tegenstelling tot de vorige olympiade wel rechtstreeks naar de grote toernooien, zoals de Pro League in januari en het EK van 2021."

Meer sportnieuws