© BELGA

Westerlo laat zich twee keer aftroeven in de lucht

Tandengeknars gisteren bij Westerlo. Uitgerekend in hét competitieduel tussen de twee leiders gaven de bezoekers in de eerste helft niet thuis. Fabien Anthunes scoorde nog wel de aansluitingstreffer na de verdiende 2-0 voorsprong voor OH Leuven. Maar op de gelijkmaker kon Westerlo niet echt aanspraak maken. De ambities voor de eerste periodetitel kregen meteen een flinke knauw.

Bart D’haene

De aftrap achter den Dreef werd gegeven door Maxime Annys. Ex-speler van OH Leuven en Westerlo. Voor de start van de topper was er ook één minuut handgeklap voor Vichai Srivaddhanaprabha. De Thaise voorzitter van OH Leuven die vorig jaar in een helikoptercrash in Londen om het leven kwam. Bob Peeters schudde geen verrassingen uit zijn hoed. Hij voerde maar één wijziging door in vergelijking met de 2-0-overwinning tegen Lokeren. Ambroise Gboho was hersteld van de lichte enkelblessure die hem vorige week aan de kant hield, zodat de 25-jarige Ivoriaanse spits opnieuw diep in de spits zijn opwachting maakte. Bij de thuisploeg voerde Vincent Euvrard drie wijzigingen door aan het elftal dat vorige week de debuutwedstrijd van Peter Maes bij Lommel verpestte. Xavier Mercier haakte geblesseerd af. Jordy Gillekens en Yannis Mbombo zaten op de bank. De drie vervangers waren Yanick Aguemon, Aboubakar Keita en Kamal Sowah.

Het eerste gevaar kwam van Westerlo. Met een mooi hakje bereikte Gboho Christoffer Remmer. De Deense middenvelder trapte de eerste kans uit de topper voorlangs. De reactie aan de overkant liet niet lang op zich wachten. Aguemon mocht ongehinderd en ver oprukken. Zijn schot miste kracht. De 27-jarige winger beschaamde het vertrouwen van Euvrard niet. Want telkens de Beniner - met ook de Franse nationaliteit - aan de bal kwam, was het alle hens aan dek bij Westerlo. Halfweg de eerste helft kreeg hij te veel vrijheid op de linkerflank. Maxime Biset stapte iets te laat uit en Sowah kopte de zwieper van Aguemon voorbij Berke Özer. Westerlo zat niet in de wedstrijd. Het kreeg nauwelijks voet aan de grond. Veel slordigheden en misverstanden in één van de zwakkere eerste 45 minuten van de Kemphanen dit seizoen. Vier minuten na het doelpunt van OH Leuven pakte Thomas Van Hyfte uit met een leuke bal buitenkant voet. Niemand van zijn ploegmaats kon het artistiek hoogstandje een verlengstuk geven.

Aguemon bleef het naar zijn zin hebben. Iets voor het halfuur schudde hij een nieuwe voorzet uit zijn sloffen. Dit keer was sterke beer Thomas Henry de afwerker van dienst. Westerlo stond erbij en keek er naar. Kurt Abrahams zat niet in de wedstrijd. Christian Brüls wisselde goede met slechte acties af en Gboho zat in de tang van het Leuvense centrale duo. Tot Fabien Antunes plots verrassend van op 25 meter uithaalde en Laurent Henkinet kansloos was tegen zijn afstandsschot. De bezoekers waren gereanimeerd en plots was er terug een wedstrijd. Toch kon Bob Peeters niet tevreden zijn. Hij liet na de rust het duo Abrahams-Gboho in de kleedkamer en gooide met Emmanuel Emenike en Igor Vetokele zijn twee spitsen met naam en faam in de strijd. De bedoeling was duidelijk. Meer power en snelheid brengen. Veel beterschap leverde het niet meteen op. Westerlo kwam wel meer aan de bal. Maar in de zone van de waarheid bleef het toch vooral machteloos. Telkens werd het gevaar in de kiem gesmoord.

Het was vooral ook nog uitkijken voor de Leuvense tegenprikken. In minuut 64 liet Henry de kans liggen om de topper te beslissen. Hij trapte van dichtbij hoog en onbesuisd over. Westerlo bleef in leven en mocht van geluk spreken dat de Leuvenaars genade kenden in de zone van de waarheid. De geel-blauwe spelers misten de inventiviteit om de opening voor het doel van Henkinet te vinden. Ook een vrije trap van Brüls bracht de Leuvense doelman niet aan het wankelen. OH Leuven pakte verdiend de drie punten.

OH Leuven: Henkinet, Ngawa, Schuermans, Tshimanga, Duplus, Van Hyfte, A. Keita, Maertens, Aguemon, Sowah, Henry

Westerlo: Özer, Dewaele, Biset, Soumah, Van den Bogaert, Abrahams, Van Eenoo, Antunes, Remmer, Brüls, Gboho

Vervangingen: 46’ Abrahams door Emenike, 46’ Gboho door Vetokele, 76’ Remmer door Kone, 80’ Van Hyfte door Mbombo, 90+2’ Sowah door Gillekens

Doelpunten: 24’ Sowah 1-0, 28’ Henry 2-0, 33’ Antunes 2-1

Gele kaarten: 51’ Biset, 57’ Duplus, 86’ Maertens, 90+4’ Henry

Rode kaarten: 83’ A. Keita

Scheidsrechter: Wesley Alen

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws