Nederlandse voetbalbond bevestigt gesprekken over BeNeLiga: “Er is potentieel, we starten nu tweede fase op”

De BeNeLiga, een gezamenlijke voetbalcompetitie tussen Belgische en Nederlandse clubs, lijkt weer een beetje dichter gekomen. De Nederlandse voetbalbond bevestigde vrijdag dat vijf Belgische en zes Nederlandse clubs rond de tafel hebben gezeten, en dat een consultancybedrijf het potentieel van de BeNeLiga heeft bevestigd. “We starten nu de tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek op.”

Wim Conings

De Nederlandse voetbalbond bevestigt in zijn communiqué ook voor het eerst dat voor de zomer van 2019 vijf Belgische en zes Nederlandse clubs samen aan tafel hebben gezeten over de haalbaarheid van een grensoverschrijdende competitie. Het gaat om de G5 uit België - AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard - en Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse uit Nederland.

Op hun vraag kwam er eerst een onderzoek door consultancybedrijf Deloitte. “De resultaten van de eerste fase bevestigen dat de nieuwe BeNeLiga potentieel significant waardeverhogend is”, klinkt het in de persmededeling. “Zo’n competitie lijkt een doeltreffende manier om de kloof met de grootste vijf Europese competities te verkleinen, zowel financieel als sportief. België en Nederland hebben momenteel twee competities die tot de middenmoot van Europa behoren, maar kunnen gezamenlijk de zesde competitie van Europa worden.”

Ten vroegste pas vanaf 2024

Nu gaat de tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek in. Daarbij zal bekeken worden in welk competitieformat eventueel gespeeld kan worden en welke de effecten ervan zouden zijn op de verschillende competities. Er komt ook een impactanalyse per club.

De BeNeLiga zou er volgens Nederlandse bronnen ten vroegste pas vanaf 2024 kunnen komen, als het tv-contract met Fox Sports in Nederland afloopt. De vraag is ook nog hoe de Europese voetbalbond UEFA zal reageren. In het verleden meldde de UEFA al dat het geen Europese tickets zou uitdelen aan competities uit verschillende landen. In de stroom van de hervorming van de Europese competities hopen de initiatiefnemers deze keer dat de UEFA zal bijdraaien.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL