© Photo News

Naam ‘Axa Bank’ verdwijnt na overname door Crelan

De bank Crelan koopt Axa Bank België over voor 540 miljoen euro. De naam Axa Bank zal in 2021 verdwijnen.

cwil

Het is al maanden bekend dat Crelan en Axa Bank België over een fusie onderhandelen. Sinds vrijdagochtend is de kogel door de kerk. Beide banken bevestigen in een persbericht dat ze samengaan. Crelan wordt eigenaar van Axa Bank België. De definitieve fusie zal er wel pas in het tweede kwartaal van 2020 komen, als de toezichthouders op de bankensector de fusie hebben goedgekeurd.

Door de fusie wordt Crelan de vijfde grootste bank van België. Het steekt daarmee de Antwerpse bank Argenta voorbij. De groep zal meer dan 37 miljard euro aan deposito’s beheren en meer dan 38 miljard euro aan kredieten. Samen hebben de banken 1,7 miljoen klanten.

De banken benadrukken dat ze door de fusie gezamenlijke investeringen kunnen doen en dus een beter antwoord kunnen bieden op de snelle digitalisering van het bankenlandschap.

“De overname van AXA Bank Belgium zal op termijn uitmonden in een fusie waarbij alle activiteiten onder het Crelan-logo worden uitgevoerd”, luidt het. “Crelan hoopt dit integratie- en migratieproces af te ronden in ongeveer 24 maanden.”

Dat betekent dat de naam Axa Bank in 2021 verdwijnt als alle informaticasystemen op elkaar zijn afgestemd en alle beleggingsproducten die beide banken aanbieden, grondig met elkaar zijn vergeleken. De banken benadrukken dat er voor de klanten in eerste instantie niets verandert en dat de kantoren van beide banken voorlopig naast elkaar blijven bestaan. Maar specialisten wijzen erop dat een fusie op termijn tot de sluiting van honderden kantoren kan leiden, met jobverlies tot gevolg.

In het hoofdkantoor van Axa Bank in Berchem werken momenteel meer dan zevenhonderd mensen.