Ze mag bier drinken, stemmen en koningin worden: dit verandert er voor Elisabeth nu ze 18 is

Prinses Elisabeth is vrijdag 18 geworden. Een mijlpaal in het leven van elke jongere die meerderjarig wordt: zij mag voortaan gaan stemmen, alleen autorijden en een pint bestellen in de pub naast de school in Wales waar ze studeert. Maar er verandert meer, grondwettelijk gezien, als je kroonprinses bent (en de volgende koningin wordt).

Wim Dehandschutter

Nu ze 18 is geworden, kan Elisabeth volwaardig staatshoofd worden. Concreet: sinds de troonsbestijging van koning Filip is zij eerste in de lijn van de troonopvolging. Gesteld dat haar vader sindsdien was gestorven, of om welke reden dan onmogelijk kon regeren, was zij al koningin geworden, maar dan mét een regent naast zich. In dat geval had logischerwijze prinses Astrid haar rol waargenomen zolang zij minderjarig was. Die voorwaarde vervalt dus.

(G)een dotatie

In theorie heeft Elisabeth nu ook recht op een dotatie. Als meerderjarige en als troonopvolgster voldoet ze aan de twee wettelijke voorwaarden daarvoor. Maar zolang ze nog studeert en geen officiële agenda heeft, is zo’n staatstoelage niet aan de orde, zo hadden koning Filip en koningin Mathilde eerder beslist.

“Filip en Mathilde hebben altijd aangegeven dat ze hun kinderen een zo normaal mogelijke jeugd willen geven. En daar horen studies in alle rust bij”, klinkt het in hun entourage. “Een dotatie brengt verplichtingen en verwachtingen met zich mee. Elisabeth zou een eigen Huis moeten oprichten, met bijhorende hofhouding, en geregeld in het openbaar verschijnen.”

“Elk jaar zou ze een activiteitenverslag moeten indienen bij het parlement, om te bewijzen dat ze voldoende heeft gewerkt voor haar geld. En op vraag van het Rekenhof, de instelling die de financiën van overheidsbedrijven controleert, zou ze jaarlijks haar uitgaven moeten inventariseren en verantwoorden. Die beslommeringen willen Filip en Mathilde hun dochter besparen.”

Bekijk ook:

Speech koning Filip op verjaardagsfeest prinses Elisabeth

Prinses Elisabeth speecht op haar 18de verjaardag: “Ik besef dat ik nog veel te leren heb. Het land kan op mij rekenen”

© Koninklijk Paleis

MEER OVER Koning Filip