© AP

Pro League schrijft handleiding tegen kwetsende spreekkoren

De Pro League heeft een handleiding ontwikkeld die Belgische voetbalclubs moet helpen in hun strijd tegen discriminerende spreekkoren in voetbalstadions. Dat maakte de vereniging van 24 profclubs donderdag bekend. “We willen enkel de positieve, inclusieve waarden van het Belgische voetbal uitdragen.”

“Juichen bij een doelpunt, vloeken bij een verkeerde pass, de ploeg aanmoedigen tot het laatste fluitsignaal. Voetbal is een feest en supporteren met passie een noodzaak. Daarin hebben kwetsende en discriminerende uitlatingen tegenover de tegenstander evenwel geen plaats”, stelt de Pro League in een persbericht.

De Pro League stelde in februari 2018 zijn actieplan voor tegen racisme en discriminerende spreekkoren. Clubs werden daardoor verplicht om proactief op zoek te gaan naar overtreders. Het Bondsparket kreeg de opdracht om profclubs rechtstreeks voor de bevoegde tuchtorganen te dagen bij elke overtreding. Voor supporters die zich alsnog bezondigden aan kwetsende spreekkoren werden verplichte vormingen ingevoerd. Sinds kort is ook het moreel element geschrapt uit het bondsreglement, waardoor elk kwetsend spreekkoor aanleiding geeft tot bestraffing.

Om de clubs ook preventief te ondersteunen, beloofde de Pro League behalve vormingen ook educatief materiaal. Dat komt er nu in de vorm van de nieuw ontwikkelde handleiding ‘Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen’, die ook actief aangeboden wordt aan amateurclubs en andere sportfederaties. Op 13 november organiseert de Pro League er een seminarie rond die door elke geïnteresseerde bijgewoond kan worden. Op dat moment wordt ook de handleiding voorgesteld.

Verschillende sprekers zullen op 13 november hun inzichten en ervaringen delen, onder wie Ignaas Devisch (Professor Filosofie, UGent), Filip Boen (Professor in de sport- en bewegingspsychologie, KU Leuven), Margot Chave (Ligue de Football Professionnel) en Matthias De Roover (Mr. Gay Belgium en amateurvoetballer). Een panelgesprek tussen Olivier Labarre (directeur Voetbalcel), voetballers, supporters en Pierre François (CEO Pro League) zal tenslotte ingaan op de ervaringen en uitdagingen rond discriminatie in voetbalstadions.

De voorbije weken is opnieuw heel wat inkt gevloeid over racisme op de Europese velden. Zo waren er discriminerende incidenten tijdens Bulgarije-Engeland, waarin Bulgaarse fans onder meer de nazigroet brachten, maar waren er ook oerwoudgeluiden van Cagliari-supporters richting Rode Duivel Romelu Lukaku bij Inter.

Meer voetbalnieuws