© AFP

China organiseert in 2021 hervormd WK voor clubteams: “Dit is een historische beslissing voor het voetbal”

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de eerste editie van het nieuwe WK voor 24 clubteams, in 2021, toegewezen aan China. Dat heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino donderdag bekendgemaakt op een bijeenkomst in Shanghai.

Volgens Infantino gaat het WK plaatsvinden in de maanden juni en juli. Er zullen acht teams uit Europa deelnemen. De exacte selectiecriteria worden in de komende weken bepaald, zei de voorzitter.

“Dit is een historische beslissing voor het voetbal”, verklaarde Infantino over de keuze voor China. “Het stelt ons in staat nieuwe inkomsten te genereren, maar ik wil heel duidelijk onderstrepen dat de FIFA er zelf niet beter van wordt omdat we alles zullen herinvesteren in het voetbal.”

Nu bestaat het WK voor clubteams nog uit zeven clubs. Qatar organiseert de edities van dit en volgend jaar.

Infantino maakte voorts bekend dat de FIFA zijn budget voor het vrouwenvoetbal zal verdubbelen. De volgende vier jaar zal er een miljard dollar worden geïnvesteerd. “Het WK voor vrouwen in Frankrijk heeft het volgende niveau bereikt. Daar moeten we verder op bouwen”, stelde de Zwitser.

Het WK van afgelopen zomer in Frankrijk was wereldwijd een succes. De Verenigde Staten gingen met de titel aan de haal.

De FIFA besliste verder dat het WK voor 2030 zal worden toegekend in 2024. Onder meer China toont daarvoor interesse. Over drie jaar organiseert Qatar het WK, in 2026 is het de beurt aan Canada, Mexico en de Verenigde Staten.

Meer sportnieuws