© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Standard laat jeugdspeler niet gaan, Lierse Kempenzonen vindt houding misplaatst: “Wij willen die jongen gewoon laten voetballen”

Standard heeft de transfer van een jeugdspeler naar Lierse Kempenzonen tegengehouden. Diego Da Silva Moreira (15) zou zich niet meer goed voelen bij de club, maar mag er van de Luikenaars én de Geschillencommissie van de KBVB niet weg. “Misplaatste actie,” klinkt het bij Lierse Kempenzonen “want wij willen die jongen gewoon de kans geven om te voetballen.”

Thomas Franken

LEES OOK.Standard houdt met succes opmerkelijke transfer van jeugdspeler tegen: “1.100 kilometer? Dat kan niet in zijn belang zijn”

De Belgisch-Portugese Diego Da Silva Moreira is de zoon van Almami Moreira, die tussen 2001 en 2006 ook bij Standard voetbalde. Aangezien vijftienjarige Diego zich niet meer goed zou voelen bij de Luikse club, staan de ouders van de jeugdspeler volledig achter de keuze van hun zoon om elders te gaan voetballen. Dat moet Lierse Kempzenonen worden wegens de goede jeugdopleiding.

Één probleem: Standard zelf laat de speler in kwestie niet gaan. De club zou hem ook belemmeren ergens in de streek te gaan spelen. “Diego is niet uitgeschreven in april en dat argument gebruikt Standard nu om hem nog een jaar langer te houden. Ze willen waarschijnlijk nog geld aan hem verdienen”, reageert Yorik Torreele, CEO van Lierse Kempenzonen.

“Met Portugal 2000 km per week”

Het argument dat Standard aanhaalt is geldig en daarom wil Lierse Kempenzonen Moreira toch binnenhalen onder het mom van een bijzondere transfer. Dat is dan weer buiten de Belgische voetbalbond gerekend. De Geschillencommissie van de KBVB besliste dat het geval van Moreira niet voldoet aan de vereisten voor zo’n bijzondere transfer. “De ouders willen niet verhuizen. Dus deze schoolgaande jongen zal vijf keer per week op en af moeten, goed voor een wekelijkse verplaatsing van 1.100 kilometer. Dat kan niet in het intellectuele en sportieve belang van de minderjarige zijn”, aldus de Geschillencommsie.

“Wij vinden dat misplaatst”, zegt Yorik Torreele. “Wij willen er gewoon voor zorgen dat een jonge voetballer die ontwikkeling is, kan spelen bij een club kan. Dit is beknotting van vrijheid van vereniging. Met de Portugese nationale ploeg legt hij bijna 2000 kilometers af op een week. Maar naar Lier pendelen zou niet goed voor hem zijn volgens de Geschillencommissie… In die zin is de uitspraak is wat wereldvreemd.”

MEER OVER Lierse K.

Meer sportnieuws