100 jaar geleden stichtte ‘Mamieke’ eerste hogeschool voor vrouwen: “Geef Marie-Elisabeth Belpaire een plein in Antwerpen”

Auteurs-redacteurs Helga Van Beeck, Rita Vanderheyden en Karl Scheerlinck met hun boek over Marie-Elisabeth Belpaire in de inkomhal van de huidige Thomas More Hogeschool in de Jozef De Bomstraat in Antwerpen. Rechts in de achtergrond het beeld van Belpaire. Foto: Joris Herregods

100 jaar geleden stichtte ‘Mamieke’ eerste hogeschool voor vrouwen: “Geef Marie-Elisabeth Belpaire een plein in Antwerpen”

Honderd jaar geleden stichtte ‘mamieke’ vrijgezellin eerste hogeschool voor vrouwen

Antwerpen -

Precies honderd jaar geleden stichtte Marie-Elisabeth Belpaire (1853-1948) in de Jozef De Bomstraat in Antwerpen de eerste Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen. Eerder had ze al het Instituut Belpaire en de Sint-Ludgardisschool opgericht. In de tijd dat de vrouwen nog naast de wieg en haard hoorden, probeerde zij via het onderwijs meisjes te emanciperen. Hoog tijd om een van de grootste Antwerpse vrouwen een huldeboek te schenken, vonden drie auteurs.

Karl Scheerlinck, Helga Van Beeck en Rita Vanderheyden vinden de ondertitel van hun nieuw boek Marie-Elisabeth Belpaire heel belangrijk. Het is Een vrouw met impact geworden, “omdat ze niet alleen op ...

.

Meest gelezen GVA+

Sport

DOEN!