Antwerpse vrouw vervolgd voor laster nadat ze man had beschuldigd van verkrachting

De correctionele rechtbank van Luik heeft zich woensdag gebogen over een klacht wegens laster nadat een 24-jarige Antwerpse vrouw een Luikenaar ervan had beschuldigd haar te hebben verkracht tijdens een verblijf in de Verenigde Staten. De feiten zouden zich hebben afgespeeld op een avond met veel drank, maar van de Luikenaar werden geen DNA-sporen aangetroffen. Zijn advocaat vraagt een schadevergoeding van 12.000 euro.

jtp

De jonge vrouw uit Antwerpen en de man uit Luik verbleven in 2013 in de VS in het kader van een studentenuitwisselingsproject. In juli van dat jaar diende de vrouw klacht in tegen de Luikenaar wegens verkrachting. Hij werd in de VS opgepakt, maar uiteindelijk vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijzen.

De feiten zouden zich hebben afgespeeld tijdens een feestje waar veel alcohol werd geconsumeerd. De vrouw stemde er aanvankelijk in met seks met een man. Van de feiten nadien herinnerde ze zich niet alles meer, maar ze diende wel een klacht in wegens verkrachting. Dat bleek ook het geval: er werden spermasporen van twee andere mannen aangetroffen.

Enkele jaren later, op 27 juli 2017, diende de Antwerpse opnieuw een klacht in bij de politie van Brasschaat tegen de man uit Luik. Hij werd opnieuw opgepakt en pas vrijgelaten op borg. Uiteindelijk werd het strafdossier afgesloten wegens een gebrek aan bewijs.

De Luikenaar heeft nu besloten om de vrouw te laten vervolgen wegens laster. Zijn advocaat eist 12.000 euro schadevergoeding.

Het parket vraagt de vrijspraak, omdat de jonge vrouw toch het slachtoffer is geweest van een verkrachting en niet de intentie zou hebben gehad de Luikenaar schade toe te brengen. Ook haar verdediging pleitte de vrijspraak.

De uitspraak valt op 20 november.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio