© EPA

Hartproblemen verstoorden zijn seizoen, maar 38-jarige Vasil Kiryienka is nog niet klaar met koersen: “Het was niet gemakkelijk”

Vasil Kiryienka zal ook in 2020 deel uitmaken van het peloton. De 38-jarige Wit-Rus zette zijn krabbel onder een nieuw contract bij Team INEOS, zo bevestigde de ploeg woensdag.

Vincent Van Genechten

Kiryienka werd dit jaar opgeschrikt door een hartprobleem. Dat was bij een screening in het begin van het seizoen aan het licht gekomen. Na een behandeling werd hij eind april opnieuw fit verklaard en kon de renner met de Ronde van Romandië zijn eerste wedstrijd afwerken. Dat was voor zijn ploeg tevens de eerste als Team INEOS (en niet meer Sky).

Eind juni bewees de Wit-Rus dat hij er weer helemaal stond door op de Europese Spelen voor eigen publiek in Minsk de tijdrit te winnen. Dit najaar startte hij ook in de Vuelta.

“Het was geen gemakkelijk seizoen voor mij. Het was niet eenvoudig te aanvaarden dat mijn lichaam mij misschien in de steek zou laten. Maar met de steun van de ploeg ben ik er weer bovenop gekomen. Ik wil vooral dokter Inigo Sarriegui bedanken”, zegt Kiryienka. “Het was leuk te zien hoe sommige renners in het peloton blij waren met mijn comeback. Die momenten deden mij opleven en hielpen mij de tijdrit op de Europese Spelen te winnen.”

Kiryienka is een gepatenteerd hardrijder die zich in 2015 in het Amerikaanse Richmond tot wereldkampioen tegen de klok kroonde. Hij pakte ook goud in de tijdrit op de Europese Spelen van 2015 in Bakoe en veroverde vijf nationale titels in de discipline. Verder won hij onder meer drie etappes in de Giro en eentje in de Vuelta.

Meer sportnieuws