Oplegger met 39 lichamen ging via haven Zeebrugge naar Essex

In Grays, in het graafschap Essex, in het zuiden van Groot-Brittannië, zijn woensdagmorgen 39 lichamen aangetroffen in een vrachtwagencontainer. De Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur (25) is gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord. Volgens de politie is de oplegger via Zeebrugge naar Essex gereisd. Dat wordt donderdagochtend ook bevestigd door de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Het federaal parket heeft in ons land een onderzoek geopend.

De politie in Essex werd dinsdagnacht rond 1.40 uur opgeroepen naar het Waterglade industrieterrein in Grays. Daar werden 39 lichamen aangetroffen, 38 volwassenen en 1 tiener. De lichamen zaten in een oplegger, die vermoedelijk van Bulgarije afkomstig was. Mogelijk ging het om een gekoelde container en kon de temperatuur zakken tot - 25 graden.

Hoe de container in Essex geraakt is, is nog onduidelijk. De politie ging er eerst vanuit dat de truck via Ierland het Verenigd Koninkrijk binnenkwam. Maar later op de dag stuurde ze die verklaring bij.

De politie maakt een onderscheid tussen de oplegger met container en de trekker van de vrachtwagen. De oplegger is via de haven van Zeebrugge vertrokken naar de haven van Purfleet in het oosten van Engeland. Om iets na 1 uur is ze opgepikt door de trekker uit Noord-Ierland en via een korte tussenstop naar Essex gebracht. Daar werden de lichamen ontdekt.

In Zeebrugge op schip geladen

Omdat de oplegger in Zeebrugge is gepasseerd, opende ook het federaal parket in ons land een onderzoek.

© AFP

“Het is echter nog verre van duidelijk hoe lang de container in België is geweest, of welke weg hij precies heeft afgelegd”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. “Ook over de juiste doodsoorzaak, het tijdstip van overlijden van de slachtoffers en de plaats waar zij in de container zouden geraakt zijn, bestaat nog geen duidelijkheid.”

Verdachte opgepakt

Een Noord-Ierse man (25), de vrachtwagenchauffeur, is volgens lokale media gearresteerd en hij wordt verdacht van moord. De lokale politie bevestigde aan de Britse krant The Guardian dat het om Mo Robinson zou gaan.

Wie de slachtoffers zijn is voorlopig onduidelijk. “We zijn bezig met het identificeren van de slachtoffers maar dat kan een lang proces zijn”, klinkt het bij de lokale politie. Het industriepark ligt vlakbij de grootste ferriehaven in Engeland en werd afgesloten door de politie om het onderzoek te kunnen doen.

“Tragisch incident”

“Dit is een zeer tragisch incident waar heel veel mensen hun leven zijn verloren. Ons onderzoek is volop lopende om te onderzoeken wat hier gebeurd is”, zei hoofdcommissaris Andrew Mariner aan de Britse krant The Sun.

“Ik krijg regelmatig updates en er zal nauw samengewerkt worden met de politie in Essex zodat we kunnen vaststellen wat er gebeurd is”, schreef premier Boris Johnson op Twitter. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, zegt dat ze geshockeerd en verdrietig is door het nieuws.

Het is niet de eerste keer dat dergelijk drama gebeurt in het Verenigd Koninkrijk. In juni 2000 werden in een vrachtwagen in Dover de lichamen aangetroffen van 58 Chinese immigranten. Het jaar nadien werd een Nederlandse vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor doodslag.

© REUTERS

MEER OVER Drama koelwagen Essex

Nu in het nieuws