© AFP

“Koerden hebben zich volledig teruggetrokken uit Syrische grenszone”

De commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazlum Abdi, heeft aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd dat alle Koerdische troepen zich hebben teruggetrokken uit de Syrische grenszone met Turkije, vlak voor de deadline van het staakt-het-vuren. Dat heeft de entourage van Pence dinsdag laten weten.

adb, GG

“Vandaag heeft de vicepresident een brief gekregen van generaal Mazlum waarin hij op de hoogte gesteld wordt van het feit dat alle Syrische Democratische Strijdkrachten zich hebben teruggetrokken” uit het gebied, zo verklaarde persmedewerker Katie Waldman in een mededeling. Pence “verwelkomt deze ontwikkeling” en stelt vast dat hiermee is voldaan aan de voorwaarden van het akkoord van 17 oktober voor een staakt-het-vuren, aldus nog Waldman. Er werd toen een wapenstilstand van vijf dagen afgesproken. In die periode zou de VS erop toezien dat de Koerdische militie YPG zich terugtrok uit de veiligheidszone aan de Turkse grens. “Zodra dat gebeurd is, zullen de wapens permanent zwijgen”: Turkije zou zijn offensief tegen de “terreurgroepen” stopzetten.

De Turken lieten inmiddels in een reactie weten dat het “niet nodig” is om het offensief tegen de Koerdische troepen in Noord-Syrië te hervatten aangezien zij zich hebben teruggetrokken uit de grensgebieden. “Het is in dit stadium niet nodig om een nieuwe operatie uit te voeren”, zei het Turkse ministerie van Defensie dinsdagavond in een verklaring, eraan toevoegend dat de Koerdische terugtrekking door de VS was bevestigd.

Breder akkoord met Rusland

Enkele uren voordien hadden de Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtsgenoot Poetin in Sotsji een nieuw, vervolgakkoord bereikt waardoor Turkije zijn gewenste bufferzone van 32 kilometer nog kan uitbreiden om zowat de hele lengte van de Turkse grens te omvatten, niet alleen het centrale deel dat onder de Turks-Amerikaanse deal viel. Volgens de overeenkomst zullen Syrische en Russische troepen zich in het noordoosten van Syrië ontplooien met als doel de Koerdische YPG-strijders van de Turks-Syrische grens te verwijderen. Ankara en Moskou noemden de “historische” deal een triomf.

Er werd overeengekomen dat Russische militaire politie en Syrische grenswachters woensdag zouden beginnen de YPG te verwijderen tot 30 kilometer van de Turkse grens. Zes dagen later zouden Turkse en Russische troepen samen een smallere zone van 10 kilometer beginnen te patrouilleren in de gewenste veiligheidszone.

Amerikaans vicepresident Pence sprak al zijn steun uit voor de veiligheidszone: “We kunnen evengoed de internationale gemeenschap een kans geven om een veiligheidszone te installeren tussen Turkije en de Koerdische bevolking in Syrië, die vrede en veiligheid zal verzekeren.”

Turkije zegt ook te zullen samenwerken met Rusland aan de “vrijwillige terugkeer” van vluchtelingen naar Syrië.