Hogere zitpenningen goedgekeurd: PVDA krijgt koekje van eigen deeg

Dat de Antwerpse gemeenteraadsleden vanaf januari 2020 een hogere zitpenning krijgen, was eerder aangekondigd. Waarna de oppositie, vooral dan bij monde van de PVDA, het had het over ‘zelfbediening’ en ‘graaipolitiek’. Voorstanders wijzen erop dat het om een indexering gaat en dat gemeenteraadsleden in kleinere steden die verhoging al hebben doorgevoerd. Maandagavond werd het voorstel goedgekeurd, maar het voorafgaand debat zorgde voor heel wat animo. Onze politiek analist Sacha Van Wiele zag dat in die discussie PVDA het moeilijk kreeg, maar zich staande hield.

wowi

De kritiek op PVDA ligt voor de hand: de partij schiet de verhoging van de zitpenningen in Antwerpen af, maar in Zelzate, waar PVDA in het bestuur zit, heeft ze meteen die zitpenningen voor de gemeenteraadsleden verhoogt. Dat is goede munitie voor de Antwerpse meerderheid, die meent dat PVDA hier geen recht van spreken heeft, laat staan het verwijt ‘graaiers’ in de mond te nemen. Bij monde van Mie Branders hield PVDA zich staande, onder andere door te stellen dat ze in Zelzate ondanks het verhogen van de zitpenningen wél besparen. Onder meer door er de burgemeester geen dienstwagen meer te geven en door twee schepenambten te schrappen.

Is die hogere vergoeding dan terecht? Sacha Van Wiele maakt enkele interessante bedenkingen: “Het gaat hier niet altijd om beroepspolitici, dan zijn deze zitpenningen een pak hoger dan een vrijwilligersvergoeding. Maar... het is een enerzijds-anderzijds verhaal.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio