© Pol De Wilde

Extra inspanningen om fietspaden ijsvrij te houden

De stad Antwerpen drijft de inspanningen op om fietspaden ijs- en sneeuwvrij te houden deze winter. Zo zal er meer en sneller worden gestrooid.

Het winterplan voor het ijs- en sneeuwvrij maken van de straten en pleinen gaat in op 1 november en loopt tot 1 april. Om te zorgen dat fietsers bij winterweer veilig op hun bestemming komen, is het winterplan voor de fietspaden aangepast. Zo krijgen de nieuwe fietsstraten in Antwerpen deze winter extra aandacht bij de strooirondes. Ook de fietspaden op de Vaartkaai, tussen Straatsburgdok en Groenendaallaan in Merksem, en de Kapelsesteenweg tussen Prinshoeveweg en Maria Theresialei in Ekeren, zijn mee opgenomen in het plan.

Bij kans op aanvriezende mist, rijm- en ijzelplekken wordt er preventief gestrooid. Het aantal strooiers wordt opgetrokken van drie naar vier. In de districten in het zuiden van Antwerpen komt een extra ronde. Als er sneeuwval wordt verwacht, zal sneller worden gestrooid. Om dat te realiseren zullen drie chauffeurs van de strooiwagens paraat staan.

“We passen ons winterplan aan aan het groeiend aantal fietsers en kilometers fietspaden”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Stads- en Buurtonderhoud. “De winter zal al heel straf moeten zijn om ons uit ons lood te slaan.”

Op fietspaden wordt pekel gebruikt in plaats van zout omdat dit een langer effect heeft en minder schade veroorzaakt aan de fietsen. De stad heeft twaalf pekelstrooiers.

Om straten ijs- en sneeuwvrij te maken, heeft Antwerpen 1.200 ton zout permanent in voorraad en kan deze voorraad snel worden aangevuld met tweeduizend ton. In twee tanken zit 105.000 liter pekel. In de winter huurt de stad nog eens twee pekeltanken met een capaciteit van 60.000 liter.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio