© Erik Vandewalle

Parochiecentrum De Rosmolen schenkt fabriekskunst

Tegeltableaus krijgen vaste plek in Poldermuseum

Het vernieuwde parochiecentrum De Rosmolen schenkt twee loodzware tegeltableaus aan het Poldermuseum. Daar krijgen ‘De zaaier’ en ‘De oogster’ een opvallende plek in de oude bakkerij.

Eerder dit jaar werden de twee kunstwerken overgebracht van Stabroek naar Lillo met de hulp van gansrijdersvereniging De Ware Gans. De kunstwerken wegen elk om en bij de driehonderd kilogram. Dat komt doordat de beschilderde tegels zijn bevestigd op zware cementen platen. “De tableaus dateren waarschijnlijk uit 1914 en werden gemaakt in opdracht van winkelketen De Gruyter. In meerdere filialen van De Gruyter werden de interieurs versierd met vergelijkbare faiencekunst.”, zegt Gert Simons van het Poldermuseum.

Begin jaren tachtig kocht conservenfabriek Picolo de soepafdeling van De Gruyter en verhuisden ook de twee kunstwerken naar Stabroek. Ondertussen behoort ook Picolo tot het verleden. Sus Dingemans, die jarenlang in de ‘erwtjesfabriek’ werkte, stelde Picolozaakvoerder Paul Van de Poel voor om de tableaus te schenken aan parochiecentrum De Rosmolen. Zo geschiedde. In het volledig vernieuwde parochiecentrum kwamen de twee tegeltabeaus echter niet meer tot hun recht. Door ze te schenken aan het Poldermuseum blijven de twee werken zichtbaar voor iedereen die het museum bezoekt.

Wie de werken dit seizoen nog wil bewonderen, krijgt nog één kans. Zondag 27 oktober is de laatste dag dit seizoen dat het museum open is van 13u tot 18u. Info : www.poldermuseum-lillo.be

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio