IN BEELD. Nieuwe trambrug over Albertkanaal: 2.500 ton en 180 meter lang

Aan het Sportpaleis in Merksem wordt zondagochtend het eerste deel van de nieuwe Gabriël Theunisbrug over het Albertkanaal geplaatst. Het gaat om de trambrug, de middelste van drie nieuwe bruggen. De trambrug is 180 meter lang en bijna 13 meter breed, en weegt 2.500 ton

il

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Het Albertkanaal is met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. De hoogte van de bruggen beperkt de binnenscheepvaart en dus worden de bruggen één voor één vernieuwd en verhoogd tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter. Zo kunnen binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot passeren.

Sinds april wordt er volop gewerkt aan de Gabriël Theunisbrug, die de districten Deurne en Merksem met elkaar verbindt. Ook het kanaal wordt er op die plaats verbreed. In plaats van de twee brugdelen nu, komen er drie brugdelen: twee delen met elk twee rijstroken en fiets- en voetpaden, en een apart deel voor trams.

© BFM

© De Vlaamse Waterweg

Montageterrein

De afgelopen dagen werd op het montageterrein langs het Albertkanaal de trambrug afgewerkt. Zondagochtend werd de brug met één rijdend steunpunt op een ponton en het andere op land naar de nieuwe locatie gevaren, waarna hij op de landhoofden op beide oevers werd geplaatst.

De Vaartkaai is door de operatie deels onderbroken, maar in de namiddag zou de hinder voorbij moeten zijn.

Tweede deel

Het tweede deel, de wegbrug met fiets- en voetpad voor het verkeer van Deurne richting Merksem, wordt op zondag 27 oktober geplaatst. Dit deel ligt nu al klaar langs het kanaal en wordt aan de oostelijke kant geplaatst. Komende van het Sportpaleis is dat de rechterkant. Het derde en laatste brugdeel is voor een volgende fase, die volgend jaar in april van start gaat.

LEES OOK. Eerste van drie nieuwe bruggen aan Sportpaleis wordt zondag geplaatst

© BFM

© BFM

© BFM

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio