© rr

Olympic Charleroi - Lierse Kempenzonen 1-1

Frans sleept diep in de extra tijd gelijkspel uit de brand voor Lierse Kempenzonen

Rocky Peeters uit. Dirk Gyselinckx in. Na weken ellende greep het Liersebestuur in en deden ze wat stilaan heel de club vroeg: Rocky buiten. Gyselinckx moest voor de noodzakelijke kentering bij Lierse Kempenzonen zorgen. En die kwam er, tegen Olympic Charleroi bovendien, de tweede in de stand. Veel overgave op het veld, toch op achterstand, maar in blessuretijd (en in totale chaos op en naast het veld) toch een verdiend punt. Een ding is zeker: de Pallieters zijn niet terminaal.

Thomas Franken

“Dat extra stapje zetten, steken voor elkaar willen oprapen, elkaar de zon gunnen. Dat moeten we er snel meer ingepompt krijgen.” De kersverse nieuwe trainer had er afgelopen goesting in. Maar met goesting alleen zal het niet lukken. Gyselinckx wil snel resultaten boeken. Lierse Kempenzonen heeft punten nodig. Veel punten, om van die gruwelijke 3 op 12 en de bijhorende laatste plek weg te geraken.

En dan mag je meteen naar het behoorlijk afgelegen en sterke Olympic Charleroi. Een niet zo vanzelfsprekende verplaatsing. De manschappen van hoofdtrainer Czerniatinsky draaien al zeven speeldagen mooi mee bovenaan in het klassement. Enkel Thes Sport – de reguliere kampioen van vorig seizoen – kwam nog maar winnen in Charleroi en met een 15 op 21 moest Olympic alleen Deinze voor zich dulden. Toch een statistisch lichtpuntje: net tegen Deinze behaalde Lierse Kempenzonen zijn eerste en enige overwinning.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Heist bracht Gyselinckx Yoni Buyens, Kino Delorge en Augusto Da Silva tussen de lijnen. Ibrahim Kargbo Junior startte op de bank. Opvallend: ook sportief coördinator Urbain Spaenhoven nam als T4 plaats op de bank. Jonathan Kindermans zat niet in de wedstrijdselectie wegens een blessure.

Gretig

En het moet gezegd: Lierse Kempenzonen toonde van bij de aftrap een ander gezicht: vol overgave, mekaar aansporend en corrigerend. Er zat terug een ziel in de Pallieters. Het puntenverschil van twaalf stuks tussen Charleroi (tweede) en Lierse Kempenzonen (laatste) viel niet op.

De Lierenaars waren na vijf minuten meteen gevaarlijk. Buyens nam een afvallende bal op de slof, maar zijn poging werd door een Charleroi-hoofd in hoekschop verwerkt. Maar ook Charleroi zat kort op de bal. Een gevaarlijke vrijetrap net buiten de zestien na een domme duwfout van Smolders: doelman Rausin had een goede reactie in huis.

En Lierse? De gretigheid leverde veel druk naar voren op, maar weinig doelgevaar. Frans kopte nog over, maar een tweede bal tussen de palen zagen we pas iets voor de rust. Na een snelle counter kwam Vermeiren alleen voor Moriconi, maar de hoek was te scherp en het schot te zwak.

© rr

Chaos

Het spelbeeld van de tweede helft was hetzelfde als dat van de eerste, maar met meer doelkansen. Langs beide zijden. Eerst kwam Janssen aanstormen in de zestien na nuttig voorbereidend werk van Vermeiren, maar de middenvelder viel over een Charleroi-been. De scheidsrechter zag een schwalbe en dus geen strafschop voor Lierse Kempenzonen, maar wel een gele kaart voor Toon Janssen.

Op het uur hield het Lierse-vak haar hart vast voor een hoekschop die er volgens hen geen was. De harde kopbal van Khaida ging maar net naast. Wat later was het bijna raak voor de Pallieters: na een knappe rush van Nelissen, kreeg Da Silva dé kans van de wedstrijd, maar hij mikte simpelweg op doelman Moriconi. Na die misser gebeurde aan de overkant bijna exact hetzelfde. Dit keer was Rausin de redder in nood: de Lierse-doelman kwam goed uit op de doorgebroken Somé.

Domper

En toen kwam de domper voor Lierse Kempenzonen, een kwartier voor tijd. Lamort kopte een voorzet op maat aan de tweede paal overhoeks binnen: 1-0. Een mentale tik die de Lierenaars niet meer te boven leken te komen. Daarvoor was de chaos ook te groot: het voetbal werd ingeruild voor opstootjes op én naast het veld. Resultaat: beide trainers werden bestraft. Geel voor Czerniatinsky, rood voor Gyselinckx.

Laat delirium

Maar toen kwam het delirium, alsnog. In minuut 97. Frederic Frans met een kopbal en de gelijkmaker op het bord. Lierse Kempenzonen aan het feest en het begin van een rondje oorlog. Frans kreeg nog rood voor uitdagen, het Liersebestuur en journalisten werden belaagd en aangevallen door Olympic-supporters in de thuistribune. Maar dat ene extra punt, in dat grauwe en vijandige Charleroi: dat konden ze de Pallieters niet meer afnemen.

Lierse Kempenzonen: Rausin, Delorge (80’ Vinck), Nelissen, Frans, Buyens, Smolders, Janssen (83’ Maesen), Maus, Van Aerschot, Da Silva (69’ Kargbo), Vermeiren

Olympic Charleroi: Moriconi, Van Den Kerkhof, Sbaa (Virgone 90’), Castellana, Vanderbecq (34’ Lamort), Somé, Castronovo (67’ Durieux), Laurent, Thibaut, Jiyar, Khaida

Doelpunten: 76’ Lamort (1-0), 97’ Frans (1-1)

Gele kaarten: Vanderbecq (18’), Janssen (54’), Kargbo (75’), Maus (78’), Rausin (80’), Van Aerschot (85’), Czerniatinsky (85’)

Rode kaarten: Gyselinckx (86’), Frans (97’)

Toeschouwers: 900

MEER OVER Lierse K.

Meer sportnieuws