© AFP

“Boris Johnson zal toch uitstel van Brexit aanvragen bij Europa”

De Britse premier Boris Johnson zal zaterdagavond een brief met een verzoek tot uitstel van de Brexit naar de Europese president Donald Tusk sturen. Dat zegt een Europese bron, die anoniem wil blijven.

evdg

Tusk en Johnson hadden zaterdagavond een telefonisch onderhoud. De Britse premier zou, aldus de anonieme bron, zaterdagavond nog een brief naar Tusk sturen. De Europese president zal dan de andere Europese leiders consulteren. Dat zou enkele dagen in beslag nemen.

De Europese president Donald Tusk wacht de brief af van Johnson waarin hij een verzoek tot uitstel van de Brexit aankondigt. “Ik wacht op de brief”, tweette Tusk zaterdagavond na een telefonisch onderhoud met de premier.

LEES OOK. Parlement dwingt premier Johnson om nieuw Brexit-uitstel te vragen aan EU, maar hij weigert

Het Britse parlement besliste zaterdag om de definitieve stemming over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie uit te stellen. Op twaalf dagen van het Britse vertrek op 31 oktober vormt dit manoeuvre een grote opdoffer voor premier Boris Johnson. De conservatief zet echter “onverschrokken” door met zijn plan om het Verenigd Koninkrijk die dag met dit akkoord uit de EU te halen en weigert vooralsnog uitstel van de Brexit te vragen. De oppositie eiste echter meteen dat Johnson de Benn Act respecteert en een brief met een verzoek tot uitstel naar Brussel stuurt.