Speedpedelec dan toch niet (altijd) welkom op jaagpad

De tweeduizend kilometer aan jaagpaden langs kanalen in Vlaanderen worden dan toch niet volledig opengesteld voor speedpedelecs, de snelle elektrische fietsen die tot 45 km per uur halen.

wer

Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aangekondigd in het Vlaams Parlement. “Speedpedelecs worden alleen op die jaagpaden toegelaten die deel uitmaken van een fietssnelweg.”

Sowieso mag u er ook niet sneller dan 30 km per uur rijden. Volgens de minister zijn verschillende jaagpaden niet geschikt voor speedpedelecs door de staat van het pad. Soms zijn de paden ook onverhard of hebben ze scherpe bochten.

Vragende partij

Eigenaars van speedpedelecs vragen nochtans al langer dat ze officieel worden toegelaten op de handige jaagpaden. Maar vandaag zijn daar in principe alleen fietsers, voetgangers en voertuigen met een speciaal doorgangsbewijs toegelaten.

Voormalig Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) kondigde in 2017 nog wel aan dat speedpedelecs in de toekomst “op alle jaagpaden” welkom zouden zijn.

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen