© BELGA

Westerlo profileert zich na vlotte overwinning tegen Lokeren als titelkandidaat

Westerlo blijft op koers voor de strijd in de eerste periodetitel. Gisteren was Lokeren geen partij voor de alweer geoliede machine van Bob Peeters. Twee verdedigers Gilles Dewaele en Noël Soumah zorgden voor de 2-0-ruststand en die voorsprong kwam in de de tweede helft niet meer in gevaar.

In vergelijking met de wedstrijd van exact een week geleden tegen Beerschot verdween Ambroise Gboho uit de basiself. De Ivoriaanse spits blesseerde zich gisteren tijdens de opwarming in het Kuipje aan de enkel en Bob Peeters wilde geen enkel risico nemen. Zo versierde Emmanuel Emenike, de 32-jarige Nigeriaanse ex-international, verrassend zijn eerste basisplaats. Voor Sava Petrov, de eerste zeven competitiewedstrijden titularis, was er dit keer zelfs geen plaats op de bank. Bij de bezoekers twee wijzigingen: Seth De Witte, terug na een schorsingsdag en Jun Amano, hersteld van zijn blessure, kregen de voorkeur op Abdou Diakhaté en Fran Navarro.

De thuisploeg liet er geen gras over groeien en maakte van bij de aftrap dankbaar gebruik van de ruimte op de flanken. Zowel Gilles Dewaele en Kurt Abrahams op rechts als het duo Bryan Van Den Bogaert-Christoffer Remmer aan de andere kant mochten geregeld ver oprukken. Bij de eerste de beste kans voor Westerlo was het meteen raak. Met een knappe trap met veel gevoel bereikte doelman Berke Özer Christian Brüls. De frivole middenvelder uit de Oostkantons rukte op langs links en zijn uitstekende laterale voorzet werd van op twintig meter mooi in de linkerhoek getrapt door Dewaele. Net zoals vorige week tegen Beerschot scoorde de blonde rechtsback in de twaalfde minuut.

Lokeren kwam minstens even veel aan de bal als Westerlo, maar demonstreerde een schrijnend gebrek aan vloeiende combinaties. Simpelweg geen plan en geen doelgevaar. Dan deed de thuisploeg het veel beter. Emenike kwam net te laat op een voorzet van Abrahams. Davino Abrahams stond pal op een schot van diezelfde Abrahams en Jakov Filipovic kon een voorzet van de alweer erg bedrijvige Abrahams nog net op tijd ontzetten. Een poging van Lukas Van Eenoo ging maar nipt naast. Een tweede doelpunt hing in de lucht. Op een hoekschop van Van Eenoo kopte Noel Soumah raak. Voor de Senegalese centrale verdediger het tweede doelpunt ooit in het shirt van Westerlo.

Glenn De Boeck greep tijdens de rust prompt in. Jimmy De Jonghe was het kind van de rekening. Said Ahmed Said was zijn vervanger. Westerlo voetbalde in een zetel en controleerde de wedstrijd. Offensieve impulsen bleven wat achterwege. Op het uur was het eindelijk tijd voor het lang verwachte debuut van Igor Vetokele. Hij kwam Emenike als diepe spits aflossen. In minuut 66 zette Remmer zich door in de zone van de waarheid. Zijn poging strandde op de linkerstaak. Lokeren, dat vijf wedstrijden op rij niet meer verloren had, liet geen enkele kans tussen het doelkader noteren.

Bob Peeters wentelt zich met plezier in de underdogrol. Maar na de recente zes op zes en de virtuele leidersplaats kunnen de Kemphanen zich niet langer weg steken. Volgende week wacht een confrontatie met directe concurrent OH Leuven.

Westerlo: Özer, Dewaele, Biset, Soumah, Van den Bogaert, Abrahams, Antunes, Van Eenoo, Remmer, Brüls, Emenike

Lokeren: Verhulst, Tirpan, Filipovic, N’Ganga, Van Damme, Koike, Amano, De Witte, De Jonghe, Habibou, Beridze

Vervangingen: 46’ De Jonghe door Ahmed Said, 60’ Emenike door Vetokele, 60’ Habibou door Navarro, 88’ Abrahams door Keita, 90’ Brüls door Buyl

Doelpunten: 12’ Dewaele 1-0, 44’ Soumah 2-0

Gele kaarten: 25’ Beridze, 37’ Tirpan, 80’ Ahmed Said

Toeschouwers: 2.490

Scheidsrechter: Arthur Denil

© BELGA

© BELGA

Meer voetbalnieuws