Ook ‘Erdokat’ niet blij met bizarre brief van Trump

De bizarre brief die Donald Trump naar de Turkse president Erdogan stuurde, heeft op het internet nog wat navolging gekregen. Zo zette de Amerikaanse auteur Myke Cole een filmpje online, waarin hij zelf de rol van Trump op zich neemt die de brief voorleest aan Erdogan, weliswaar met zijn kat die zogezegd de rol van Erdogan vertolkt. De reacties van de kat? Die lijken veelzeggend… Cole riep ook anderen op om iets leuks te doen met de brief en met de huidige digitale mogelijkheden is dat een koud kunstje.

De opmerkelijke brief die Trump aan zijn Turkse collega Erdogan schreef, dateert van 9 oktober, vlak nadat Turkije Noord-Syrië binnenviel. De brief kreeg enkele dagen geleden veel aandacht nadat hij gelekt was. Omwille van de toon in de brief rees twijfel over de authenticiteit ervan. De brief loopt immers niet over van diplomatieke taal. Het Witte Huis heeft toen bevestigd dat het document authentiek is, waarna veel kritiek kwam op de Amerikaanse president.

In de brief vraagt Trump aan Erdogan om samen tot een “goed akkoord” te komen en om de juiste kant van de geschiedenis te kiezen. Hij schrijft: “U wilt niet verantwoordelijk zijn voor een bloedbad van duizenden mensen, en ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het vernielen van de Turkse economie – wat ik zal doen. (…) De geschiedenis zal u gunstig beoordelen als u juist en humaan handelt. Maar ze zal u voor altijd als een duivel zien als geen goede dingen gebeuren.”

De Amerikaanse president eindigt zijn brief met een duidelijke, zij het weinig diplomatieke boodschap: “Wees geen stoere gast. Wees geen dwaas. Ik bel u later.”

Foto: AFP

Nu in het nieuws