© Mia Uydens

Staking bij Kingspan is voorbij na koopkrachtverhoging en opwaardering anciënniteitsverlof

Bij het Turnhoutse bedrijf Kingspan Insulation nv zijn de arbeiders weer aan het werk gegaan. Afgelopen dinsdag hadden de late en nachtploeg er nog spontaan het werk neergelegd vanwege een sociaal conflict. Vandaag, vrijdag, legden directie en vakbonden hun finale voorstel voor aan het personeel. De helft van de arbeiders aanvaardde dat voorstel, waardoor de staking van de baan is. “Maar de andere helft blijft in de kou staan”, zegt Tim Peeters (ABVV).

Directie en vakbonden zaten vrijdag om 8u weer rond de tafel om het finale voorstel te bespreken. Het voorstel werd aan de arbeiders toegelicht op een personeelsvergadering. Na stemming werd het voorstel door 50% van de arbeiders aanvaard (66% van de arbeiders verwerpen het voorstel om verder te staken). Het eindresultaat is evenwel geen ideaal scenario, want 50% van de arbeiders blijft op hun honger zitten. In het nieuwe voorstel verhoogde de werkgever de koopkracht en kreeg ook het anciënniteitsverlof een opwaardering. Op korte termijn wordt er ook een fietsleaseplan ingevoerd.

Bij Kingspan Insulation nv in Turnhout was dinsdagavond 15 oktober een sociaal conflict ontstaan. De arbeiders van de late - en nachtploeg legden er spontaan het werk neer na een personeelsvergadering. Ook de vroege schift weigerde aan het werk te gaan. Ze vatten post aan een stakingspiket aan de poort. Directie en vakbonden onderhandelden over een loonsverhoging, anciënniteitsverlof, fietsvergoeding, tijdskrediet en SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag). Al werd er geen gezamenlijk akkoord bereikt tussen directie en vakbonden. De vakbonden waarschuwden de directie dat het voorstel ruim onvoldoende zou zijn voor de arbeiders. De plaatselijke directie had hier geen oren naar of had geen mandaat van de Nederlandse hoofddirectie. Het werkgeversvoorstel werd na een personeelsvergadering weggestemd met 88%.

Bovendien heerst er al enkele jaren een grote frustratie bij de arbeiders. In 2016 werd het SAP-systeem (software om bepaalde financiële of logistieke gegevens van je bedrijf mee te automatiseren).ingevoerd. Sindsdien liep het helemaal mis. Slechte productiviteit, een terugval van het rendement en meer administratie waren het gevolg. De werkdruk ging vervolgens de hoogte in en leidde uiteindelijk tot een groot personeelsverloop en een hoger ziekteverzuim.

Bij Kingspan Insulation werken naar schatting 165 werknemers, van wie 93 arbeiders en 25 uitzendkrachten.

Meest gelezen GVA+

Sport

DOEN!