Kogels vliegen in het rond in Mexicaanse stad, waar échte War on Drugs heerst

Na de arrestatie van de zoon van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman braken hevige gevechten uit met leden van zijn drugskartel. De politie moest hem weer vrijlaten, om het escalerende geweld halt toe te roepen. In video’s is duidelijk te horen hoe hevig de vuurgevechten zijn. Bewoners, ook kleine kinderen, vluchten inmiddels of schuilen in of rond hun auto.

jvt

De minister van Veiligheid Alfonso Durazo zegt dat een patrouille van de gemilitariseerde politie vanuit een huis in de stad Culiacán onder vuur werd genomen.

In het huis trof de politie vier mannen aan, onder wie Ovidio Guzman. De zoon van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman wordt beschuldigd van drugstrafiek naar de VS, hij werd gearresteerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na zijn arrestatie braken in Culiacán zware vuurgevechten uit. Zwaarbewapende leden van het drugskartel omsingelden de Mexicaanse veiligheidsdiensten en dwongen hen om Ovidio Guzman vrij te laten. Op sociale media circuleren beelden van trucks met zware machinegeweren die in de straten rondrijden. Verschillende straten werden afgesloten, maar veel mensen moeten op straat proberen een schuilplaats te zoeken. Het dodental is onduidelijk, maar op foto’s liggen meerdere lichamen op de straat. Op een video die via sociale media wordt gedeeld, is te zien hoe ook kinderen moeten schuilen voor de zwaar bewapende bendes: “Wanneer kunnen we weggaan?” klinkt het angstig.

“Er werd besloten om zich terug te trekken uit het huis, zonder Guzman, om meer geweld te vermijden, ons personeel te beschermen en de kalmte te laten terugkeren in de stad”, zegt Durazo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘El Chapo’ Guzman leidde het Sinaloa-drugskartel decennialang. Twee keer kon hij uit de gevangenis ontsnappen, tot hij aan de VS werd overgeleverd. Daar is hij veroordeeld tot levenslang. Hij zou zo’n twaalf kinderen hebben, onder wie Ovidio. Zijn zonen zijn nog steeds spilfiguren in het kartel.