© Joris Herregods

Haven Antwerpen start “formele fusiegesprekken” met Zeebrugge op

Komt er toch een fusie tussen de Antwerpse haven en die van Zeebrugge? Beide besturen hebben nu groen licht voor onderhandelingen gegeven na een audit over de mogelijkheden tot samenwerking. “Uit het onderzoek van Deloitte blijkt duidelijk dat beide havens in hoge mate complementair zijn”, zegt Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

cm

Sinds begin 2018 voeren de havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge “constructieve gesprekken” om intensiever samen te weren. Ze schakelden daarvoor ook consultancybureaus in om de al bestaande samenwerking te evalueren, nieuwe kansen te zoeken, en welke mogelijke bestuursvormen daarbij nodig zijn.

Op basis van de rapporten is nu besloten dat de beide besturen positief staan tegenover de bevindingen, en klinkt er zeer voorzichtig de mogelijkheid tot een fusie. De besturen “tonen bereidheid om onderhandelingen met het oog op een (gefaseerde) opbouw van een mogelijke fusie formeel op te starten”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht. De onderhandelingen zouden twee jaar kunnen duren.

Sneller en effectiever

“Uit het onderzoek van Deloitte blijkt duidelijk dat beide havens in hoge mate complementair zijn en we voor gedeelde uitdagingen staan”, zegt Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA): “Samen kunnen Antwerpen en Zeebrugge sneller en effectiever de haven van de toekomst worden door in te zetten op nieuwe domeinen: energietransitie, innovatie en digitalisering.”

“We starten formele fusiegesprekken met Zeebrugge op omdat we geloven dat we zo overslag, industrie en logistiek sterker aan onze eengemaakte haven kunnen verankeren en we nog meer dan vandaag de toegangspoort tot Europa worden.”

“De ambitie van beide havenbesturen is om een ‘Main Port van a tot z’ te vormen die ‘toekomstproof’ is”, voegt Dirk De fauw eraan toe, voorzitter van de raad van bestuur in Zeebrugge. “Op basis van het groeiende vertrouwen en de positieve bevindingen van het onderzoeksrapport, starten we de formele gesprekken met onze collega’s uit de Antwerpse haven op.”

MEER OVER Haven Antwerpen