© Jan Van der Perre

Schepen Jinnih Beels wil leasefietsen als aanmoediging om lerarentekort weg te werken

Mobiliteitsproblemen is een van de oorzaken waarom het moeilijk is om leerkrachten aan te trekken naar de Antwerpse scholen. Onderwijsschepen Beels (SP.A) onderzoekt het aanbieden van leasefietsen aan leraren in het stedelijk onderwijs.

svw

Alleen botst het idee nu nog op de Vlaamse regelgeving. “We zijn ons bewust dat de Antwerpse verkeersproblematiek een drempel kan zijn voor kandidaat-leerkrachten”, zegt schepen Jinnih Beels. “Mobiliteit is niet mijn bevoegdheid en onze mogelijkheden binnen onderwijs zijn beperkt. Binnen het personeelsbeleid van het stedelijk onderwijs zoeken we volop naar creatieve oplossingen. Zo kan het Antwerpse stadspersoneel nu al een fiets leasen. Het idee is om deze regeling uit te breiden naar leerkrachten van het stedelijk onderwijs. Alleen moeten we dan een oplossing vinden binnen de Vlaamse regelgeving, want de verloning van de leerkrachten gebeurt door Vlaanderen.”

Naast het verhogen van de mobiliteit heeft Antwerpen ook een reeks andere projecten om mensen warm te maken voor lesgeven in de stad. Dat gaat van de job als leerkracht en de aantrekkelijkheid van lesgeven in de stad te promoten tot een betere toeleiding naar scholen.

In Antwerpen zijn er van nu tot 2025 1.156 extra leerkrachten nodig in het kleuteronderwijs en 1.870 in het lager onderwijs. In het secundair onderwijs zou er tegen 2020 een tekort van 250 leerkrachten zijn.

MEER OVER Mobiliteit stad & rand